Първите партиди от руската ваксина срещу коронавирус Спутник V ще пристигнат в Сърбия до края на годината

CV 15:35:31 28-12-2020
PK1533CV.022
Сърбия - Русия - ваксина

Първите партиди от руската ваксина срещу коронавирус
Спутник V ще пристигнат в Сърбия
до края на годината


Белград, 28 декември /БТА/
Първите партиди от руската ваксина срещу новия коронавирус Спутник V ще пристигнат в Сърбия до края на тази година, съобщи днес на пресконференция сръбският президент Александър Вучич, предаде ТАСС.
"Очакваме, че до края на годината в нашата страна ще пристигнат първите количества на ваксината от Русия. Това обаче нищо не означава, докато тя не получи разрешение (за употреба) от Агенцията по лекарствата. Затова за ваксинация с този препарат ще можем да говорим едва след одобрението от съответните медицински служби", каза той.
Сръбският лидер отбеляза, че Белград води преговори още със западни и с китайски производители на ваксини.
На 24 декември в Сърбия започна ваксинацията с препарата на американската компания Пфайзер. Както по-рано съобщи Вучич, страната му е платила на Европейския съюз 2 милиона евро за разработката на ваксината, а след това още 4,87 милиона по програмата "Ковакс", но е получила два пъти по-малко дози от поръчаните - 4,8 хиляди вместо 10 хиляди.
На 4 декември в Сърбия пристигнаха първите 20 дози от Спутник V. Те все още се изследват от местни специалисти, за да вземат решение дали този препарат може да се използва за ваксиниране на населението на страната. Директорът на Агенцията по лекарствата на Сърбия Саша Ячович заяви, че сътрудниците му буквално денонощно изследват руските и китайските препарати, за да осигурят на гражданите достъп до качествена и ефективна ваксина. /Петър Къдрев/

/ПК/