Швеция не е променяла стратегията в борбата с коронавируса, каза премиерът Льовен

CV 12:29:31 22-12-2020
PA1227CV.011
Швеция - коронавирус - стратегия

Швеция не е променяла стратегията
в борбата с коронавируса,
каза премиерът Льовен


Стокхолм, 22 декември /БТА/
Швеция не е променила стратегията си за борба с коронавируса въпреки затягането на препоръките и на ограниченията, заяви премиерът на страната Стефан Льовен, предаде Франс прес.
"Променила ли се е стратегията? Не, това си е точно същата стратегия - да се стремим да ограничим колкото се може разпространението на вируса", каза премиерът в интервю за държавната телевизия СВТ /SVT/. "Ясно е обаче, че в зависимост от развитието на ситуацията, можем да направим и промени", предупреди той.
Противно на разпоредбите, наложени до голяма степен в Европа, Швеция има различна стратегия, базирана основно на препоръки, без изолация и почти без рестриктивни мерки.
От есента случаите на зараза в страната нарастват. В средата на ноември правителството втвърди тона и въведе ограничение от максимално 8 души за обществени събития. Всеки е призован освен това да посещава само членове на своето домакинство. Миналия петък Льовен представи и нова серия от мерки и препоръки, които бяха най-строгите досега. Вчера Швеция затвори и за първи път границата с Обединеното кралство и Дания, за да избегне предаване на вируса, свързано с трансграничните пътувания.
В магазините и спортните зали вече има устройства, които ограничават броя на посетителите. В ресторантите има ограничения от четирима души на маса срещу осем досега. В обществения транспорт се препоръчва носене на маска от началото на януари, по-специално в пиковите часове, когато социалната дистанция е невъзможна.
В страната ще бъде представен и закон с временно действие, който ще позволява затваряне на магазини и ресторанти, но той ще влезе в сила едва в средата на март. Водят се дискусии за ускоряване на този процес.
/Габриела Големанска/

/ПА/