Португалия продължи извънредното положение заради втората вълна на пандемията и през коледните празници

CV 21:15:31 04-12-2020
MI2113CV.003
Португалия - пандемия - мерки

Португалия продължи
извънредното положение заради втората вълна на пандемията и през коледните празници


Лисабон, 4 декември /БТА/
Парламентът на Португалия днес продължи с още 15 дни до 23 декември извънредното положение, въведено заради пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс. Решението предвижда възможност и за допълнително удължаване, така че да обхване и първите дни на януари.
Извънредното положение заради втората вълна на пандемията започна на 9 ноември и вероятно ще продължи най-малко до 7 януари. Парламентът може да одобрява само 15-дневни продължения на тази мярка. Така стана и днес, но от указа на президента Ребелу де Соуза, одобрен днес от законодателите, става ясно, че се обмисля следващо удължаване до януари.
Извънредното положение включва вечерен час и половиндневен локдаун през уикендите в почти цялата страна. Въведена бе и забрана да се пътува из страната на двата официални празника - 1 и 8 декември, което прави вероятно същото да важи и за Коледа. Премиерът Антониу Коща каза по радио "Обсервадор", че тази Коледа ще е различна, но че министрите смятат да облекчат някои ограничения за 24 и 25 декември.
Правителството ще заседава тази вечер, за да обсъди новите мерки, които ще бъдат обявени утре.
/Васил Сотиров/

/МИМ/