Франция и Португалия съобщиха подробности за кампаниите си за ваксиниране срещу Ковид-19

CV 20:15:31 03-12-2020
GG2013CV.027
Франция - Португалия - коронавирус - ваксиниране

Франция и Португалия съобщиха подробности за кампаниите си за ваксиниране срещу Ковид-19


Париж/Лисабон, 3 декември /БТА/
Ваксинирането срещу Ковид-19 във Франция ще бъде безплатно за всички, обяви днес френският премиер Жан Кастекс. Той каза, че около един милион души ще бъдат ваксинирани приоритетно през януари, предаде Франс прес.
Правителството е предвидило 1,5 милиарда евро в бюджета за социалната сигурност на страната за догодина за тази първа безплатна ваксинация, каза Кастекс. Той поясни, че ваксинирането ще става на три етапа.
Стратегията за ваксиниране на населението ще бъде представена от правителството на парламента през настоящия месец. Кампанията по ваксиниране ще започне с две ваксини, които ще бъдат на разположение в края на декември или през януари. Френските и европейските здравни власти издадоха разрешения за ваксините, разработвани от Пфайзер и Бионтех и от Модерна.
Кастекс освен това препоръча на трапезата за празниците в края на месеца да има до 6 възрастни. В тази бройка не се включват децата.
Португалското правителство пък обяви днес национален план за ваксиниране на населението срещу Ковид-19, предаде Ройтерс. Ваксинацията ще е доброволна и безплатна и властите се надяват, че по време на първия етап на кампанията близо 10 процента от населението ще бъдат ваксинирани.
Приоритет ще бъде отдаден на хората над 50 години с други болестни оплаквания, като сърдечно-съдови заболявания или белодробни проблеми, както и на здравните работници, военните и служителите на силите за сигурност, а също и на служителите в старческите домове и интензивните отделения.
Първата фаза на ваксиниране трябва да протече между януари и февруари. Но тя може да се удължи и до април, ако има закъснения в плановете. Ваксините ще се поставят в 1200 пункта в здравните центрове в страната. Във втората фаза ще бъдат ваксинирани около 2,7 милиона души.
Португалия ще купи 22 милиона дози от ваксини срещу Ковид-19 на стойност 200 милиона евро. Страната е подписала договори в тази насока с 6 компании производители, сключили вече договор с Европейската комисия.

/ГГ/