Шест музейни обекта в Русе отварят за посетители

CV 13:41:31 12-05-2020
GI1340CV.032
Русе - обекти - музейни

Шест музейни обекта в Русе отварят за посетители


Русе, 12 май /Мартин Пенев, БТА/
Шест от музейните обекти на Регионалния исторически музей в Русе ще бъдат отворени за посещение в края на седмицата - от 15-ти до 17-ти май включително. Това съобщиха от Русенския музей.
Това са Историческият музей, Екомузеят с аквариум, къщата музей "Баба Тонка", къщата музей "Захари Стоянов", римската крепост "Сексагинта Приста" и Ивановските скални църкви. Средновековният град Червен вече работи без почивен ден от 9,00 до 18,00 часа.
В Историческия музей могат да бъдат разгледани две нови изложби, подредени по време на кризисното положение. Това е експозицията "Истории от порцелан. Образи от Великото херцогство Люксембург", която представя част от колекция сувенирни порцеланови чинии. Те са произведени от компанията "Vileroy & Boch" (V&B) във фабриката й в Люксембург.
В зала "Русе" на музея е подредена и юбилейната изложба "Антропология и фотография. 60 години в 60 снимки" на доц. д-р Васил Гарнизов, преподавател в Нов български университет. Експозицията показва връзката между антропология и фотография в изследването и познанието на културни явления, факти, социални отношения.
В залата за временни изложби на Екомузея с аквариум е показана експозицията "Пясъчни замъци и бетонни курорти - миниатюрна ваканция в миналото на България", която представя финландската гледна точка към българския туризъм.
Посетителите могат да видят и обновената експозиция на къщата музей "Захари Стоянов" в града.

/ГИ/