Турският туризъм ще стартира новия сезон в средата на май

CV 14:02:01 21-04-2020
ML1346CV.023 14:02
Турция - туризъм

Турският туризъм ще стартира новия сезон в средата на май


Истанбул, 21 април /Спец. за БТА, Нахиде Дениз/
Турция ще предприеме кампания за популяризиране през новия сезон на турския туризъм, който замря поради епидемията от коронавируса.
"Предвиждаме да стартираме кампанията за новия туристически сезон в средата на май", информира турският министър на туризма и културата Мехмет Нури Ерсой.
По думите му кампанията ще бъде много по-наситена и с много повече активности в сравнение с предишните. Целта е да бъдат възстановени загубите от туризма, който е сред най-постърпевшите сектори от кризата с коронавируса.
"Открихме кредитна линия за професионалните екскурзоводи, с лимит до 10 хиляди турски лири и разсрочено изплащане до 36 месеца при шестмесечен гратисен период. Разполагаме с около 8 хиляди професионални екскурзоводи и всички те ще може да се възползват от тази възможност", обясни министърът.
Ерсой отбелязва, че ще бъдат предприети мерки и за покриване на загубите заради преустановяване на дейността на музеите през март в рамките на предприетите ограничителни мерки заради Ковид-19.
"Ще удължим срока на картите за посещения в музеите, като ще бъде добавено времето, през времето те са били затворени. Важното е да привлечем туристите в музеите. В кампанията за популяризиране на турския туризъм ще включим всички туристически области на страната, летищата, страните, с които имаме най-голям туристически обмен", каза министър Ерсой.
Той напомни, че "Търкиш еърлайнс" планира да възобнови международните полети от 20 май.
Заети в туристическия бранш твърдят, че въпреки загубите в туризма, има шанс да се навакса поне частично, поради това, че сезонът започва през май и продължава до октомври, ноември.
В същото време в туристическите комплекси, на плажовете и в заведенията, се предвижда да бъдат въведени мерки за социална дистанция, което по всяка вероятност ще се отрази на цените, смятат специалисти.
/НД//МЛ/