Коронавирусът ще тласне нидерландската икономика в рецесия, според икономическата служба към правителството

CV 12:21:02 26-03-2020
RV1217CV.030
Нидерландия - икономика - коронавирус

Коронавирусът ще тласне нидерландската икономика
в рецесия, според икономическата служба към
правителството


Амстердам, 26 март /БТА/
Нидерландската икономика ще влезе през тази година в първата си рецесия от 2013 година, тъй като епидемията от коронавируса намалява производството и търсенето, увеличава безработицата и влошава държавните финанси. Това обяви днес Службата за анализ на икономическата политика към правителството, цитирана от Ройтерс.
Петата най-голяма икономика в еврозоната може да се свие в диапазона от минус 1,2 процента до безпрецедентните минус 7,7 процента през 2020 година, според икономическата служба, в зависимост от това колко дълго ще бъдат в сила мерките за ограничаване на коронавируса.
Всички сценарии водят до рецесия, оповести Службата за анализ на икономическата политика, добавяйки не може да определи кой от четирите сценария е най-вероятният.
Нидерландското правителство затвори всички училища, ресторанти, барове и музеи, забрани всички обществени мероприятия и прикани гражданите да си останат вкъщи, колкото могат повече, за да се ограничи разпространението на коронавируса.
При най-положителния сценарий службата допуска, че тези мерки могат да бъдат отменени след три месеца, което ще доведе до спад от 1,2 процента на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, но ще има растеж от 3,5 процента през 2021 година.
Според не толкова розовите сценарии мерките ще бъдат вдигнати след шест месеца, свивайки нидерландската икономика с от 5 процента до 7,7 процента през 2020 година в зависимост от развоя в другите страни и финансовия сектор. Растежът ще се възстанови през 2021 година.
Най-мрачният сценарий, според който мерките ще се запазят една година, ще намали БВП със 7,3 процента през 2020 година и ще доведе до свиване от почти 3 процента през 2021 година.
При всички сценарии безработицата, която в момента е на рекордно ниско равнище от 2,9 процента, ще нарасне значително, тъй като се очаква компаниите да съкратят персонала си и да ограничат наемането на нови служители, ако битката с Ковид-19 продължи повече от три месеца. /БТА- ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Галя Горнишка

/РВ/