Бундестагът одобри многомилиардния пакет мерки за стимулиране на икономиката

CV 18:05:01 25-03-2020
ES1758CV.056
Германия - икономика - парламент - коронавирус /актуализ. инф./

Бундестагът одобри
многомилиардния пакет мерки
за стимулиране на икономиката


Берлин, 25 март /БТА/
Германският Бундестаг (долната камара на парламента) одобри днес многомилиардния пакет от мерки за стимулиране на икономиката и подпомагане на компаниите срещу икономическите последици на коронавируса, предадоха световните агенции.
Правителството предвижда заради програмата за подкрепа тази година да увеличи държавния дълг със 156 млрд. евро, за което бе приет и допълнителен бюджет за годината.
Берлин се отказва от лимита за държавния дълг, който е вписан в конституцията на страната и ограничава структурното нетно кредитиране до 0,35 на сто от брутния вътрешен продукт.
Програмната обхваща множество сфери.
Малките компании и частните предприемачи ще могат да получават преки субсидии в размер до 15 000 евро. Обемът на помощта за малкия и среден бизнес ще достигне около 50 млрд. евро.
Създава се и специален Фонд за стабилизиране на икономиката (WSF) от около 600 млрд. евро. Държавата си запазва правото при нужда да изкупува дял от стратегически важни компании.
В петък пакетът ще бъде обсъден от Бундесрата - горната камата на парламента, която включва представители на федералните провинции.
Депутатите гласуваха при строги мерки за спазване на дистанция, разпръснати в пленарната зала. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/
/ЕС/