Приключва ремонтът на Автогара Плевен, търсят се автобусни превозвачи

Плевен – автогара – ремонт
Снимка: БТА
BOBSTH 11:51:01 15-01-2022
LM1148BO.012
Плевен - автогара - ремонт

Приключва ремонтът на Автогара Плевен, търсят се автобусни превозвачи


Плевен, 15 януари /Малин Решовски, БТА/
Приключват строително-монтажните работи по Автогара Плевен, затворена за основен ремонт от 16 май 2021 г., видя репортер на БТА.
Все още пътниците ползват временните спирки, открити до съоръжението, докато то получи одобрение от приемателна комисия.
Сградата, построена през 1966 г., бе енергийно изолирана. Изградени са климатизация, навесна конструкция и информационни табла на 8 сектора за тръгващи автобуси и 3 - за пристигащите. Реконструирани са покривът, помещенията, билетните гишета. Осигурено е място за майки с деца, достъпна среда за хора с увреждания. Плацът за автобусите има ново асфалтово покритие.
Целта на общинските власти бе съоръжението не само да бъде естетизирано, но и да получи лиценз за автогара. Ремонтът се реализира по решение на Общинския съвет с кредит от Фонда за градско възстановяване и развитие, който дава възможност да се подпомагат общините с нисколихвени инвестиционни заеми за проекти от обществено значение. Стойността на ремонта е над 2 млн. лв.
Както БТА съобщи, общинските власти в Плевен, в условията на коронакриза и фалит на превозвач, търсят нови автобусни изпълнители за някои маршрути. Чрез т.нар. спешна мярка се очаква осигуряване превоз на пътници от Плевен към София, Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Тръстеник, Горна Митрополия, Буковлък и Върбица.
Плевенската автогара е един от възловите транспортни центрове в Северозападна България и в Дунавската равнина. Всекидневно от нея тръгват автобуси за 33 направления в региона и цялата страна, а близостта й с жп гара Плевен осигурява връзка на пътниците с 43 експресни, бързи и пътнически влакове на денонощие.

/ЛМ/