Община Ардино предприема ограничителни мерки заради високите цени на тока

Община Ардино предприема ограничителни мерки заради високите цени на тока

BOBSTH 09:24:01 15-01-2022
LM0921BO.002
Ардино - мерки - електроенергия

Община Ардино предприема ограничителни мерки заради високите цени на тока


Ардино, 15 януари /Валентина Стоева, БТА/
Ограничителни мерки предприема община Ардино във връзка с високите цени на тока. Това обясниха от общинската администрация, като уточниха, че решението за това е взето на първата за годината среща с кметовете на населени места.
Една от мерките предвижда намаляване часовете на уличното осветление. От 17 януари уличните лампи ще светят в интервалите 18:00 - 21:00 часа и 06:00 - 07:00 часа. Забранява се използването на електрически отоплителни уреди в работните канцеларии в сградите на общинската администрация, кметствата и кметските наместничества, социалните услуги, общинска автогара, където е осигурено необходимото отопление. Определен е и лимит за консумация на електроенергия в сградите на кметствата в размер на 50 лв.
Новите мерки са допълнение към вече предприети такива, с цел оптимизиране на разходите за електроенергия, посочват от администрацията. Оттам обясняват, че те се налагат след получената декемврийска сметка за ток от 54 280 лв.
"Това е много голяма сума. Подобна сума досега се заплащаше за изразходваната електроенергия за шест месеца", е уточнил инж. Изет Шабан пред кметовете. Той е посочил също, че разходите за улично осветление са многократно завишени.
С оглед оптимизирането им, тази година общината ще закупи 3 000 улични LED лампи, както и фотоволтаични лампи, за пълна подмяна на съществуващото осветление.

/ЛМ/