Породата Дунавски кон не е застрашена от изчезване, но държавата трябва да подпомага стопаните, смята зооинженерът Зорница Петкова

Породата Дунавски кон не е застрашена от изчезване, но държавата трябва да подпомага стопаните, смята зооинженерът Зорница Петкова

BOBSTH 08:00:01 15-01-2022
RZ1758BO.001 08:00
Плевен - дунавски кон - животновъдство

Породата Дунавски кон не е застрашена от изчезване, но държавата трябва да подпомага стопаните, смята зооинженерът Зорница Петкова


Плевен, 15 януари /Елина Кюркчиева, БТА/
Породата Дунавски кон не е застрашена от изчезване, но държавата трябва да подпомага стопаните, които отглеждат такива животни. Това каза пред БТА зооинженерът Зорница Петкова, която от години се занимава именно с тази порода коне, разпространена в цялата страна.
Зорница Петкова е завършила бакалавърската си степен в Аграрния университет в Пловдив, след което започва работа към Националната асоциация по коневъдство, работила е и като асистент в Института по фуражите в Плевен. Има магистърска степен от Тракийския университет в Стара Загора, а в момента е в процедура по придобиване на докторска степен като дисертационния й труд е по научна специалност "Развъждане на селскостопанските животни, биология и биотехника на размножаването".
Основната й мотивация да се насочи към една не много типична за жени професия като зооинженерството идва от любовта й към животните. "От малка обичах да стоя на село при баба и дядо, там им помагах с животните и съвсем естествено избрах да уча за ветеринарен техник в Ловеч, а след това и да продължа висшето си образование в тази област", каза Петкова. Тя обаче не се насочва към лечението на животни, а към това как да бъдат създавани подходящи условия за тяхното отглеждане. "Ако за едно животно има създадени подходящи условия за живот, е по-малко вероятно то да се нуждае от чести лекарски грижи", смята зооинженерът.
Случайно или не, но веднага след като завършва бакалавърската си степен, Зорница започва работа към Националната асоциация по коневъдство, където има контакти най-вече със стопани на дунавски коне. Така се влюбва в тези животни. "Това са едни спокойни, едри, предимно черни на цвят коне, подходящи за езда", подчерта Зорница.
Породата е утвърдена преди 70 години в България като е селектирана в завод "Клементина" край село Победа, област Плевен. Конете са използвани най-вече в стопанството, защото породата е лековпрегатна. "Селекцията е водена между местни полукръвни кобили и англо-арабски кобили с жребци от породата "Нониус", внесени от Унгария, Сърбия и бившата Чехословакия. Така чрез усилията на селекционерите и изключителният професионализъм при организиране на развъдната дейност, се стига до създаване на новата порода - Дунавски кон, призната през 1951 г.", обясни Петкова. Конете са с височина от 158 до 162 сантиметра и са податливи на обучение.
"Състоянието на породата е добро", добави зооинженерът. През миналата година са лицензирани 25 жребци, а животните от Племенната книга, доказани на 100 процента с ДНК, са 150 кобили, 30 жребеца и около 150-200 кончета. Другите животни, които не са доказани на 100 процента чрез ДНК, са във втория раздел на книгата и след време техните приплоди автоматично ще влезнат в първия раздел.
Според Петкова не може да се говори, че породата е застрашена от изчезване, но стопанствата не са големи, обикновено са от по десет коня. "Държавата не дава подкрепа за стопаните на дунавски коне, това обаче не ги отказва. Повечето от тях ги отглеждат, защото обичат породата, не за субсидии, въпреки че са необходими средства, за да се полагат нужните грижи", категорична е Зорница Петкова. По думите й коневъдството и пчеларството са двата отрасъла в животновъдството, които сякаш са пренебрегвани от държавата.
Петкова е избрана за председател на Асоциация "Дунавския кон", която е със седалище в Плевен. Все още обаче върви процедура по пререгистрацията и регистрацията на новия Управителен съвет в Съда. Идеята на Асоциацията е собствениците на тази порода коне да се обединят, за да могат да запазят Дунавския кон, да се познават и да имат контакти помежду си. Това е важно, за да може породата да се развива, да има повече кончета. А интерес към нея има и в чужбина, защото конете са подходящи за любителска езда.
През миналата година, както БТА съобщи, в село Победа бяха чествани 70 години от утвърждаването на породата Дунавски кон. Събитието бе организирано от Националната асоциация по коневъдство и Асоциация "Дунавски кон". През април се очаква да се състои подобно събитие в Никопол, на брега на река Дунав, където да бъдат показани красиви екземпляри от породата Дунавски кон.
/РЗ/