Окръжният съд в Силистра е наложил мярка "Задържане под стража" на обвинен в убийство

Окръжният съд в Силистра е наложил мярка "Задържане под стража" на обвинен в убийство

BOBSTH 18:12:01 14-01-2022
IS1809BO.016
Силистра - убийство - съд - мярка

Окръжният съд в Силистра е наложил мярка "Задържане под стража" на обвинен в убийство


Силистра, 14 януари /Пеню Николов, БТА/
Окръжният съд в Силистра е наложил постоянна мярка "Задържане под стража" на Д.З. от село Добротица, община Ситово, Силистренска област, обвинен в убийството на свой съселянин, съобщиха от съда.
На 2 януари тази година пострадалият - 47 годишен мъж - е намерен в безсъзнание на улица в село Добротица, а на 10 януари е починал в болница.
Д.З., който е на 55 години, неосъждан, безработен, със средно образование, е привлечен като обвиняем за извършено престъпление - умишлено убийство.
Представителят на Окръжната прокуратура в Силистра е посочил, че от събраните досега доказателства може да се направи "основателно предположение", че Д.З. е осъществил тежкото умишлено престъпление, за което се предвижда наказание "Лишаване от свобода" за срок от 10 до 20 години.
Обвиняемият и защитникът му са поискали по-лека мярка за неотклонение с мотива, че Д.З. не е извършил това престъпление и няма да се укрие.
Съдът е счел, че престъплението, в което е обвинен Д.З., е с висока обществена опасност, наказуемо е с "Лишаване от свобода", което предполага опасност обвиняемият да се укрие, за да осуети наказателна репресия. Също така спецификата на този вид престъпления не изключва опасността от извършване на престъпление или въздействие върху свидетели. С оглед на това Окръжният съд в Силистра е приел за основателно искането на Окръжната прокуратура и е наложил мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Д.З., се казва в съобщението.
Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.


/ИС/