Община Ямбол ремонтира бившата Стоматологична поликлиника и отдава кабинети под наем

Община Ямбол ремонтира бившата Стоматологична поликлиника и отдава кабинети под наем

BOBSTH 17:10:31 14-01-2022
LM1707BO.025
Ямбол - ремонт - Стоматологична поликлиника

Община Ямбол ремонтира бившата Стоматологична поликлиника и отдава кабинети под наем


Ямбол, 14 януари /Мирослава Безус, БТА/
Община Ямбол извърши текущ ремонт на Дентален център 1, познат като бившата Стоматологична поликлиника в града. Отдават се под наем повече от десет кабинета, като могат да се ползват не само от дентални специалисти, а и от педиатри, лични лекари и други медици. Свободно е и търговското помещение на партерния етаж, информират от местната управа.
Обновени са общите части на сградата - коридори, фоайе, санитарни помещения. Старите осветителни тела са подменени с нови. Захабеният мозаечен под е реновиран, чрез шлайфане и кристализация. Подменена е и дограмата на централния и източния вход на сградата, информират от Общината.
Стоматологичната поликлиника в Ямбол е открита през 1963 г., като първоначално се помещава в отчуждената къща на Милчо Балахуров. През 1972 г. е преместена на първия етаж на новопостроения жилищен блок на ул. "Димитър Благоев", който е пригоден за целта, научи БТА от директора на Държавния архив в града Светлана Бъчварова.
В периода от 60-те до 90-те години на миналия век лечебното заведение разполага с множество отделения и в него работят над 106 души - помощен, административен персонал и медицински специалисти, от които 21 лекари. Поликлиниката е имала 14 изнесени зъболекарски кабинета в селата и две изнесени отделения - в Елхово и Тополовград. След множество трансформации след 1999 г. дейността й започва постепенно да запада. През 2007 г. дружеството вече става изцяло общинско и се преименува на Дентален център 1. Процедурата му по ликвидация приключва през 2018 г., съгласно решение на Общинския съвет от предходната година.

/ЛМ/