Радомир отбеляза 144 години от Освобождението на града

Радомир отбеляза 144 години от Освобождението на града

BOBSTH 16:47:01 14-01-2022
LM1644BO.020
Радомир - Освобождение - годишнина

Радомир отбеляза 144 години от Освобождението на града


Радомир, 14 януари /Елка Робева,БТА/
С изложба "Опълченците от Радомирско" и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Васил Левски, Никола Корчев, архимандрит Зиновий Поппетров и паметната плоча на опълченците от района бе отбелязана 144-та годишнина от Освобождението на града. По повод годишнината започнаха прожекции и на филма на журналиста-пътешественик Симеон Идакиев "От Токио до Радомир".
По време на войната в българското опълчение постъпили 25 мъже от Радомирско. Те се сражавали храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора, трима от тях геройски загинали.
Радомир бил освободен на 14.01.1878 г. , когато в града пристигнали три ескадрона на Четвърти Улански Харковски полк. В началото на септември целият Радомирски окръг посрещнал войската, която донесла в града Самарското знаме, спасено от Никола Корчев.
След встъпването си в длъжност княз Александър Батенберг се задължавал по протокол да посети и Самарското знаме. Това се случило два пъти - на 20.07.1879 г. , когато в чест на княза била построена арката в началото на Радомир, и на 20.07.1880 г., когато княз Батенберг скрепил счупената дръжка на Самарското знаме със сребърна скоба, подарена от жителите на град Самара. При второто си посещение княз Батенберг закачил на знамето орден за храброст първа степен. На тържеството бил оповестен и Указ, с който в списъка на Първа рота на Радомирската дружина да се зачисли за вечни времена името на подполковник Калитин. През 1881 г. Самарското знаме било прибрано на съхранение в княжеския дворец, а след 1946 г. - в Националния исторически музей.

/ЛМ/