Група деца от Република Северна Македония ще посетят Рилския манастир

Група деца от Република Северна Македония ще посетят Рилския манастир

BOBSTH 16:45:31 14-01-2022
RM1643BO.037
Рилски манастир - Република Северна Македония - деца

Група деца от Република Северна Македония ще посетят Рилския манастир


Рилски манастир, 14 януари /Елица Иванова, БТА/
Група деца от Република Северна Македония ще посетят утре Рилския манастир, съобщи за БТА игуменът на манастира Адрианополският епископ Евлогий. Децата ще бъдат водени от монах от Бигорския манастир "Свети Йоан Предтеча". Манастирът е православен и се намира в западната част на Република Северна Македония, основан е в далечната 1020 година.
Децата ще посетят музея на Рилската Света обител, а вечерта ще имат възможност да присъстват на службата в зимния параклис там. В неделя гостите от Република Северна Македония ще присъстват и на литургията в храма, а някои ще се включат в нея и с песнопения.
Монашеското братство от Бигорския манастир се обявява в подкрепа на сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, подписан на 1 август 2017 г. в Скопие. Игуменът на Бигорския манастир - архимандрит Партений, е един от 50-те лауреати на Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г.
Архимандрит Партений е известен с уважението си към всички хора, без разлика на тяхната верска, етническа и национална принадлежност. Той превръща Бигорския манастир в истински център на духовен живот, известен не само в Македония, но и извън страната. Той е прочут със своята хуманитарна дейност, оказва материална и духовна подкрепа на всички, които се нуждаят от нея. Особено значима е неговата мисия за лекуването и повторната социализация на млади хора, засегнати от алкохолизъм, наркомания и др. Хиляди младежи, под духовната закрила на отец Партений, не само че са успели да се освободят от тези зависимости, но и са се интегрирали в обществото, разказва на сайта си манастирът.

/РУМ/