Община Благоевград внася Плана за интегрирано развитие за разглеждане от Общински съвет

Община Благоевград внася Плана за интегрирано развитие за разглеждане от Общински съвет

BOBSTH 15:42:31 14-01-2022
RM1539BO.031
Благоевград - план - процедура

Община Благоевград внася Плана за интегрирано развитие за разглеждане от Общински съвет


Благоевград, 14 януари /Десислава Велкова, БТА/
Планът за интегрирано развитие на община Благоевград /ПИРО/ ще бъде внесен за разглеждане от Общински съвет, каза на пресконференция днес заместник-кметът на Благоевград Дамян Качулски. Вероятно планът ще бъде дискутиран на сесия в края на януари, посочи Качулски.
Процедурата по изготвяне на ПИРО е приключена след преценка на Регионалната инспекция по околната среда и водите за необходимостта от извършване на екологична оценка на плана. В началото на тази година в полученото от РИОСВ становище е посочено, че при прилагането на Плана за интегрирано развитие на община Благоевград няма вероятност да се окаже значително въздействие върху околната среда и човешкото здраве, обяви пред журналисти Дамян Качулски. В мотивите на РИОСВ е отбелязано още, че с прилагането на предвидените в плана мерки се очаква да се подобри качеството на атмосферния въздух в общината, допълни заместник-кметът на Благоевград.
Преди окончателното изготвяне на плана са проведени редица срещи и е потърсено мнението на представители на бизнеса, на публични институции, неправителствени организации и граждани, посочи Дамян Качулски. Получени са повече от двеста формуляра, а конкретните проектни идеи са близо четиридесет.
С положителна оценка от общинския съвет процедурата по приемане на плана приключва, посочи Качулски, но подчерта, че това е жив документ, който се развива. При ежегодните оценки на плана е възможна актуализация с проектни идеи, генерирани от бизнеса, публични и неправителствени организации, граждани и заинтересовани страни.

/РУМ/