Фрегатата "Дръзки" се завърна от мисия в Средиземно море

Фрегатата "Дръзки" се завърна от мисия в Средиземно море

BOBSTH 16:45:01 08-12-2021
RM1642BO.016
Бургас - ВМС - фрегата - завръщане

Фрегатата "Дръзки" се завърна от мисия в Средиземно море


Бургас, 8 декември /Мила Едрева, БТА/
Фрегата "Дръзки" от състава на Флотилията бойни и спомагателни кораби се завърна от участието си в операцията на НАТО по морска сигурност в Средиземно море "Sea Guardian", съобщиха днес от пресслужбата на щаба на военния флот във Варна. Екипажът вече си е у дома, след като проплава 5 700 морски мили в рамките на 42 дни.
Корабът бе посрещнат във Военноморска база-Бургас от флотилен адмирал Велко Велков. Той поздрави екипажа и изказа своята лична благодарност и признателността на командването на Военноморските сили за положените от моряците усилия при изпълнението на всички възложени задачи и за пореден път доказаха своите умения и професионализъм на море, като затвърдиха авторитета на българските ВМС пред партньорите от НАТО, уточниха от щаба на флота.
Операцията "Sea Guardian" се ръководи от Военноморското командване на НАТО в Нортууд, Великобритания, и дава възможност да се извършват широк спектър от задачи по поддържане на сигурността в Средиземно море. Те включват осигуряване на безопасността и контрол на корабоплаването, противодействие на разпространението на оръжие за масово поразяване, антитероризъм на море и защита на критична инфраструктура.

/РУМ/