Националната награда за лирика "Иван Пейчев" ще бъде връчена на Тони Телалов

Националната награда за лирика "Иван Пейчев" ще бъде връчена на Тони Телалов

BOBSTH 16:31:01 08-12-2021
RM1628BO.007
Шумен - национална награда - лирика

Националната награда за лирика "Иван Пейчев" ще бъде връчена на Тони Телалов


Шумен, 8 декември /Станимир Савов, БТА/
Деветчленно жури е определило Националната награда за лирика "Иван Пейчев" да бъде връчена на Тони Телалов за стихосбирката му "Парче от икона". Това съобщиха на пресконференция председателят на дружеството на шуменските писатели Антонин Горчев, който е и член на журито.
В деветото издание на конкурса са участвали 18 автори. "Това е конкурсът с най-малко, но най-качествени участници", отбеляза Горчев.
По думите му журито е решило, че Тони Телалов, свързал творческата и житейската си биография със Шумен, е представил най-добрата стихосбирка. "Още преди да участва в конкурса, книгата му беше много високо оценена. Това е един качествен скок в творчеството на Телалов. Той минава на едно друго ниво на писане на поезия, което е много високо, много качествено и много поетично", каза Горчев.
Паричната награда от конкурса е в размер на 3000 лева. Телалов, който два пъти е носител и на "Наградата на Шумен за литература", ще получи още грамота, както и плакет "Ангелско перо", изработен от Валери Желязков.
Роберт Леви от София получи седем номинации. Поетите Аксиния Михайлова, Сашо Серафимов и Валери Валериев имат по пет номинации и журито реши да ги оцени с почетна грамота за участието им в конкурса, тъй като наградата е само една, уточни Горчев.
Награждаването на отличените в конкурса ще се състои на 16 декември. "Това е дата на която се е родил в Шумен забележителният български поет Иван Пейчев и ако беше жив, щеше да навърши 105 години. Ще започнем с кратък ритуал пред паметника му пред Регионалната библиотека в града. На него ще присъства и литературният критик Михаил Неделчев, който е председател на Съюза на независимите български писатели и по общо мнение е най-добрият познавач на творчеството на Пейчев. По-късно, в танцувалната зала на Младежкия дом в Шумен, ще бъдат връчени и наградите от конкурса", допълни Горчев.

/РУМ/