Връзката между изграждането на станции за зареждане на автомобили и развитието на туризма беше обсъдена в Благоевград

BOBSTH 16:00:31 08-12-2021
IS1557BO.035
Благоевград - пресконференция - електромобили

Връзката между изграждането на станции за зареждане на автомобили и развитието на туризма беше обсъдена в Благоевград


Благоевград, 8 декември /Десислава Велкова, БТА/
Петдесет станции за зареждане на електромобили да бъдат изградени в пограничните райони на България и Гърция предвижда проект, който беше представен днес в Благоевград. Идеята предстои да се реализира до 2023 година, а в нея присъства и възможността за развитие на туризма в тези райони, каза за БТА Цоня Кръстева от Съюза на производителите на екологична енергия и един от ръководителите на проекта.
Зареждането на електромобилите отнема време, затова и идеята на проекта е да бъдат привлечени повече собственици на търговски обекти и места за настаняване, в рамките на които да бъдат изградени станциите. Това са места, в които може да се отседне за кратко, хората да пазаруват, да консумират храни и напитки, посочи Цоня Кръстева. Целта е да има синергия между зареждането на електромобилите и ползата, която ще има за туристическия бизнес, допълни тя.
Трансграничният проект се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и се реализира от Съюза на производителите на екологична енергия, Българската асоциация електрически превозни средства, а от гръцка страна участва научната организация "Институт по транспорт", която е базирана в Солун.
Сред целите на проекта е да съдейства за изграждане на повече зарядни станции от двете страни на границата между България и Гърция, както и да улесни хората, когато пътуват между съседните държави, каза пред репортер на БТА Мартин Заимов от Българската асоциация електрически превозни средства. По думите му електромобилите, макар и бавно, навлизат в страната. В момента в България има около 3.5 милиона автомобила, от които поне 2 милиона се ползват активно. Електрическите автомобили в страната са само 3500. Преминаването към електрически автомобили обаче Заимов определи като "семпло", а ползите - много. Този вид автомобили са изключително тихи, удобни, с тях се намалява вредата, която нанасяме върху природата, а пътуването става изключително евтино, посочи Заимов.
Преди началото на пресконференцията беше организирано пробно шофиране с електрически автомобил.

/ИС/