Повече от 50 декара нови гори ще израстат край Балчик

Повече от 50 декара нови гори ще израстат край Балчик

BOBSTH 15:59:31 08-12-2021
PP1556BO.036
Балчик - нови гори - ловно стопанство

Повече от 50 декара нови гори
ще израстат
край Балчик


Добрич, 8 декември /Юлияна Христова, БТА/
Над 50 декара нови гори ще израстат в рамките на проекта "Земите и горите на орела" на територията на Държавното ловно стопанство край Балчик, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие. Сред партньорите в инициативата за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания са Изпълнителната агенция по горите, Североизточното държавно предприятие, Българското дружество за защита на птиците.
До края на годината ще бъдат залесени 22 декара край Селце, като в землището на селото почвата вече е подготвена. Изчаква се валежите да спрат, за да бъде залесен теренът с жълъд, доставен от Държавното горско стопанство във Върбица, посочват от Североизточното държавно предприятие.
В много добро състояние са церовите фиданки, засадени още през пролетта на площ от 29 декара край село Преспа. Въпреки значителното затревяване във влажното лято, дръвчетата се развиват добре, добавят от държавното предприятие.
Заедно с есенната кампания по залесяване върви и изсичането на шест от изсъхналите полезащитни пояси с ясен край Балчик. През 2022 г. на мястото на премахнатите горички ще бъдат засадени дървесни видове, типични за Североизточна България и по-устойчиви на променящите се климатични условия, информират от Североизточното държавно предприятие.

/ПП/