Туристите са по-подготвени за планината, но има и хора, които я подценяват, според планински спасител

Туристите са по-подготвени за планината, но има и хора, които я подценяват, според планински спасител

BOBSTH 09:15:01 28-11-2021
RZ1226BO.002 09:15
Банско - планински спасители - зимен сезон - видео

Туристите са по-подготвени за планината, но има и хора, които я подценяват, според планински спасител


Банско, 28 ноември /Десислава Велкова, БТА/
На прага на зимния сезон екипите на Планинската спасителна служба в Банско започват профилактика на техниката и преминаването от летен към зимен режим, каза за БТА планинският спасител Атанас Уков. По думите му туристите са по-информирани и подготвени, но винаги има и хора, които подценяват екипировката или условията в планината.
Основната грешка, която се допуска, е напускане на маркираните ски писти целенасочено. В последните години се наблюдава тенденция и деца да излизат извън пистите в търсене на по-екстремни усещания. В тези случаи те искат да се върнат отново на пистите, но често това е невъзможно, коментира Атанас Уков.
Търсенето на адреналин и екстремни преживявания, което завършва с инциденти, коства на планинските спасители много, сподели той. Подобни акции продължават с часове в труднодостъпни терени, под опасността от лавини и с риск за професионални и доброволни спасителни отряди, разказа планинският спасител. Техниката, която се ползва в акциите, също крие опасности в планината, особено при преминаване през лавинни полета.
В края на октомври тази година планинските спасители в Банско осъществиха акция, при която, след съдействие от страна на много институции, се използва хеликоптер. В нея участва екипаж от състава на 24-та авиационна база Крумово с вертолет "Кугар". Въпреки че тежките наранявания не дадоха възможност на пострадалата туристка да оцелее, акцията показа, че спасяването с хеликоптер може да се случва за кратко време и със значително по-малък брой участници в сравнение с наземна акция, коментира Атанас Уков.
Преди началото на зимния сезон планинските спасители отново призовават да се спазват правилата в планината. Съветите са да не се предприемат излишни рискове, да се обръща внимание на екипировката, условията и безопасността, и да не се излиза от маркираните ски писти, които са обработени, маркирани и обезопасени, така че да осигурят удоволствие от зимните спортове, без рисковете, които се крият извън тях.
/РЗ/