В международния есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" в Шумен ще участват близо 380 състезатели от рекордните за надпреварата 20 държави

Шумен - пресклуб на БТА - пресконференция
Снимка: БТА
BOBSTH 18:46:31 25-11-2021
IS1844BO.037
Шумен - информатика - международни и национални състезания

В международния есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" в Шумен ще участват близо 380 състезатели от рекордните за надпреварата 20 държави


Шумен, 25 ноември /Станимир Савов, БТА/
В международния есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" в Шумен, който заради противоепидемичните мерки ще протече в онлайн формат, ще се включат близо 380 участници от рекордните за състезанието 20 държави. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в областния град Бисерка Йовчева - председател на организационния комитет на турнира и ръководител на най-успешната школа по математика и информатика у нас - местната "А и Б".
Официалното откриване на надпреварата се е състояло снощи, а състезателните дни ще са на 26 и 27 ноември. Днес ще има и тренировъчна сесия, чиято цел е да открие всякакъв вид грешки, включително в машините на състезателите и в организацията на турнира.
Все още няма друго подобно състезание, което се провежда според правилата на Международната олимпиада по информатика, но в две възрастови групи - младша и старша. Първата е за участници на възраст до 15,5 години, а втората - за ученици в гимназиален клас. Най-голямото състезание в света за ученици е Международната олимпиада по информатика, а за тези в младша възраст - Европейската младежка олимпиада, създадена по инициатива на България, отбеляза пред репортер на БТА Йовчева.
"В резултат на това, че в Шумен започна да се провежда този международен турнир и беше създадена Младежката олимпиада по информатика, изведнъж рязко се вдигна и стандартът на Международната олимпиада по информатика. Участниците на състезанието в Шумен придобиват значителен опит и се стигна дори до там, че Русия, която участва във всичките ни младежки състезания, на предишната Международна олимпиада по информатика успя да победи Китай, чийто отбори бяха непобедими, но техни състезатели не участват в нашите младежки инициативи. Изведнъж се оказа, че отборите от Европа са на много по-високо ниво в подготовката си по информатика, отколкото и САЩ, които са сред останалите водещи държави в състезателната информатика в света, каза на пресконференцията Йовчева.
Другите водещи страни в състезателната информатика са България, Русия, Румъния и Полша. С изключение на последната държава всички останали ще бъдат представени със свои отбори на турнира в Шумен. Освен тях в надпреварата ще участват и състезатели от Израел и Сърбия, които постигат доста добри резултати и класирания през последните години, отбеляза Йовчева.
Официалните отбори на България в старша и младша възраст ще са два, но ще има и други. Шумен пък ще се представи с три отбора на състезанието. Отбори от Ямбол, Смолян, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Бургас и Варна също ще участват на турнира.
Паралелно с международния турнир ще се проведе и Националният есенен турнир по информатика, чието първо издание се е състояло в Шумен през 2001 година, като за участниците от страната ни е предвидено отделно класиране. България ще е съорганизатор и на Балканската олимпиада по информатика, чийто домакин е Република Северна Македония, но трябва също да се проведе онлайн. Ситуираното в Шумен международно жури ще изготви отделно класиране и за представянето на участниците от държавите на Балканския полуостров, които ще участват и в Международен есенен турнир по информатика.
/Видеозапис на пресконференцията е поместен в емисията "Пресклуб-архив" на БТА/.

/ИС/