Любител овощар подари "дървото на живота" на Мездра, което ще краси новата пешеходна алея в града

Любител овощар подари "дървото на живота" на Мездра, което ще краси новата пешеходна алея в града

BOBSTH 17:09:01 25-11-2021
RZ1706BO.007
Мездра - алея - гинко билоба

Любител овощар подари "дървото на живота" на Мездра, което ще краси новата пешеходна алея в града


Враца, 25 ноември /Ива Спасова, БТА/
Данчо Данов, дългогодишен служител в Транспортна полиция в Мездра, сега пенсионер и любител овощар и лозар, подари на града фиданка гинко билоба, а служителите от общинското предприятие "Чистота" го засадиха днес в новата пешеходна алея по ул. "Александър Стамболийски", съобщиха от общинския пресцентър.
Дървото на живота или дървото на дълголетието, както още наричат гинко билоба, е познато от хилядолетия в традиционната китайска медицина като лечебно растение. Данчо Данов прихванал дръвчето по обичайния начин - от костилка. Преди три години, когато бил на почивка в курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна, познати му показали вековни дървета, които не знаели какви са, разказал той пред общинските служители. Данчо, който е завършил средното си образование в бившия Селскостопански техникум в белослатинското село Габаре, веднага разпознал дървото гинко билоба. Взел си няколко от опадалите вече плодчета край дървото, а после ги посадил, когато се върнал в Мездра. Поникналите фиданки раздал на познати и приятели. Една специално запазил за любимия си град Мездра, където заживял преди 50 години и преминал целия му живот и кариера.
Гинко билоба, което е познато и като един от най-дълголетните и издръжливи дървесни видове, ще краси алеята до новото водно огледало. Данчо Данов е пожелал при засаждането му, въпреки че е дървото е полезно за възрастните, да го гледат младите, да се грижат за него, за да остареят край него и те на свой ред да го ползват за лечебни цели.
Пенсионерът, който обича дърветата от дете, е пожелал да засади още горски, декоративни и овощни видове по алеята, която също е уникална, защото е изградена по трасето на старата железопътна линия, преминаваща през Мездра от край до край. Общината е обещала да подкрепи идеята, допълниха за БТА от общинската администрация.
/РЗ/