Изложба в Русе разказва за изминатия път на жена, обект на насилие

Русе - изложба
Снимка: БТА
BOBSTH 17:05:01 25-11-2021
RZ1702BO.005
Русе - кампания - насилие

Изложба в Русе разказва за изминатия път на жена, обект на насилие


Русе, 25 ноември /Мартин Пенев, БТА/
Изложба с фотоси "Не на насилието! Да нарушим мълчанието!" бе подредена днес в сградата на общината в Русе. Експозицията е част от кампанията "16 дни активизъм срещу насилието над жени", която в Русе се организира от сдружение "Център Динамика", клуб "Сороптимист-Русе" и клуб "Зонта-Русе".
Фотосите са тематично подредени.
"Те показват пътя, който жените, обект на домашно насилие, изминават - от насилието, страха и срама, през осъзнаването, че има надежда, че имат силата да се справят с проблема и да потърсят помощ. Последната снимка показва жена, повярвала в себе си и с чисто от белези лице", обясни за БТА Милена Попова - национален координатор по застъпничеството за правата на жената към съюз "Сороптимист Интернешънъл-България".
Шестнайсетдневната кампания включва още разпространяване на материали, които ще информират как да се реагира при забелязани прояви на домашно насилие и къде може да бъде потърсена помощ от заплашвани и пострадали жени и деца. Ще бъде опаковано в оранжев плат и дърво по пешеходната улица "Александровска".
Инициативата "16 дни на активизъм срещу насилието над жени" в Русе се подкрепя от общината, Русенския университет, Университетската болница "Канев", Регионалната библиотека "Любен Каравелов", математическата гимназия "Баба Тонка" и фирми.

/РЗ/