Сдружение "Самаряни" стартира кампанията "365 дни - Любовта не бива да боли!" -

Сдружение "Самаряни" стартира кампанията "365 дни - Любовта не бива да боли!" -

BOBSTH 16:44:31 25-11-2021
MM1642BO.037
Стара Загора - кампания

Сдружение "Самаряни" стартира кампанията "365 дни - Любовта не бива да боли!" -


Стара Загора, 25 ноември /Румяна Лечева, БТА/
Сдружение "Самаряни" поставя днес началото на информационна кампанията "365 дни - Любовта не боли", информира в писмо до медиите Мария Данева от сдружението.
Кампанията е в рамките на световната инициатива "16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пол", която е насочена към различните форми на насилие срещу жени. По традиция тя започва на 25 ноември - Международният ден за премахването на насилието, основано на пол, и продължава до 10 декември - Международният ден за правата на човека.
В рамките на тази кампания и през настоящата година предстои отново да се акцентира върху една обществено значима тема - тази за домашното насилие.
"Знаем, че един от начините хората да се информират по трудни или деликатни теми е "от уста на уста"... Сега ще заложим отново на него - на този стар, изпитан метод, наситен с индивидуалност, създаващ близост и доверие, и заедно с това, изискващ смелост и решимост...", се посочва в писмото.

От сдружението са избрали 16 жени от Стара Загора, които са разпознаваеми, ползващи се с обществено доверие и имащи гражданско влияние. Всяка една от тях ще получи от Сдружение "Самаряни" специална розова кутия с малки подаръчета, които да я накарат да се почувства специална, не само защото ще бъде специален посланик на организацията. Кутията носи в себе си и послание с предизвикателство - всяка жена, от своя страна, да приготви нова кутия, която да реши на кого да подари, така че посланието и информацията за справяне с домашното насилие да преминат от ръка на ръка и да достигнат до много жени за следващите 365 дни.
Информацията, която носи всяка "розова кутия" е свързана с възможността да бъде потърсена помощ на 24-часовата консултативна телефонна линия - 042-64-11-11 за жени и деца, пострадали от насилие, както и други възможни начини, по които пострадалите от насилие могат да потърсят помощ, за да им бъде оказана адекватна закрила и подкрепа.

Близо 18 години, Сдружение "Самаряни" работи по проблема домашно насилие, като предоставя безплатна подкрепа на пострадалите от насилие в Кризисен център "Самарянска къща", към който функционират звената: "Кризисно настаняване", "Приемна за подкрепа", "Консултативни линии" и "Терапевтични и корекционни програми".

През 2021 г., в социалния център са били настанени и са получили психо-социална, юридическа и друга професионална помощ и подкрепа общо 40 лица, жертви на домашно насилие - 18 жени и 22 деца. Към настоящия момент в "Самарянска къща" са настанени 12 лица - 5 жени и 7 деца, уточняват в писмото до медиите.

/ММ/