В Плевен започва оригинална инициатива за деца по повод 120-годишнината от рождението на Илия Бешков

В Плевен започва оригинална инициатива за деца по повод 120-годишнината от рождението на Илия Бешков

BOBSTH 14:17:01 25-11-2021
IS1414BO.011
Плевен - Илия Бешков - деца

В Плевен започва оригинална инициатива за деца по повод 120-годишнината от рождението на Илия Бешков


Плевен, 25 ноември /Малин Решовски, БТА/
В Плевен започва проектът "Деца рисуват Илия Бешков" по повод 120-годишнината от рождението големия български художник. Това съобщи за БТА директорът на художествената галерия "Илия Бешков", Цвета Евлогиева - Кацарова.
По повод годишнината от рождението на бележития майстор, галерията има интересна инициатива, която включва освен откриване на юбилейна експозиция, издаване на каталог и срещи с различни групи от почитателите на изкуството в Плевен и страната.
На предстоящите срещи "Деца рисуват Бешков" сме поканили деца от различни възрасти, на които представяме кратка история за живота и творчеството на художника, а след това те имат възможност да работят в залите на галерията под ръководството на уредници - специалисти, поясни Евлогиева. На децата им се предоставят материали - хартия, моливи, бои и други. Целта е желаещите да рисуват по теми от творчеството на Бешков, по които да направят копия, разкри директорката на галерията. На най-добрите ще дадем награди - материали за рисуване, книги и други, допълни тя. Определени са два съботни дни за срещи с децата - 27 ноември и 4 декември, от 11.00 до 13.00 ч. Децата до 14-годишна възраст трябва да бъдат съпровождани от родители. Срещите - занимания, ще се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки. Телефоните за връзка с галерията са 0879-911-305 и 064-802-047.
Както БТА съобщи, в Плевен на специален интерес от публиката се радва юбилейна експозиция "120 години от рождението на Илия Бешков", в която са показани 270 творби от общо 1300, съхранени в плевенската галерия. От 15 декември ценната колекция ще гостува в залите на Съюза на българските художници в София, припомни Цвета Евлогиева - Кацарова.

/ИС/