Облекчителни мерки за местния бизнес прие общинският съвет в Сливен

Облекчителни мерки за местния бизнес прие общинският съвет в Сливен

BOBSTH 13:24:31 25-11-2021
IS1322BO.003
Сливен - община - облекчаващи мерки

Облекчителни мерки за местния бизнес прие общинският съвет в Сливен


Сливен, 25 ноември /Велина Василева, БТА/
С 50 на сто ще бъдат намалени наемите на заведения за бързо обслужване, ресторанти, питейни заведения и кафе-сладкарници в Сливен. Това решиха на заседание днес общинските съветници. Прието бе още и предложение за освобождаване от такса "тротоарно право". Мерките за бизнеса ще важат до 31 декември 2021 г.
"Днешните решения са продължаване на политиката, която водехме през цялата пандемия, да правим каквото можем, за да облекчим много от засегнатите браншове, коментира пред журналисти кметът Стефан Радев. Повечето са в толкова трудно положение, че не биха могли да платят. Някои от тях са затворили, при други приходите са незначителни, защото е спаднала посещаемостта. В общ интерес е те да минат през тези трудности, а общината да продължи да получава приходи от тях в бъдеще. В поведението на общината има икономическа логика да помага на партньорите си."
По-малките приходи, които общината ще получи, заради тези мерки са в рамките на няколкостотин лева, каза в отговор на въпрос на БТА кметът. По думите му, не се предвижда увеличаване на данъци с изключение на данъка за продажба на имоти. През тази година е имало голям брой сделки с имоти.
Заради пандемията, от заплащане на наеми ще бъдат освободени и пенсионерските клубове за почти цялата настояща година, от 1 февруари до 31 декември, като най-уязвима група.

/ИС/