Не е констатирано изземване на пясък от морето на южния плаж в Несебър, установила проверка на Басейнова дирекция

Не е констатирано изземване на пясък от морето на южния плаж в Несебър,  установила проверка на Басейнова дирекция

BOBSTH 12:10:01 25-11-2021
RM1208BO.037
Несебър - плаж - диги

Не е констатирано изземване на пясък от морето на южния плаж в Несебър, установила проверка на Басейнова дирекция


Бургас, 25 ноември /Галя Тенева, БТА/
Не е констатирано изземване на пясък от морето на южния плаж в Несебър, не са открити и следи от тежка техника по брега. Това установи проверка на Басейнова дирекция "Черноморски район", съобщи за БТА директорът й Явор Димитров.
Инспекцията на плажа е извършена незабавно, след като от Министерството на туризма са възложили проверка на отговорните институции заради снимки в социалните мрежи, на които се вижда багер да загребва пясък от морето и оформя пясъчни диги в близост до брега.
Ние не знаем кога са правени тези снимки. Наши експерти установиха на място, че водният обект Черно море не е засегнат и изискванията в нашето становище са спазени от страна на концесионера. В конкретния случай не виждаме нарушение на закона, добави за БТА Димитров.
Той обясни, че дейностите за събиране на пясък в близост до брега се правят от стопани и концесионери, за да защитят ивиците от бурното море през зимните месеци.
Концесионерът на южния плаж в Несебър Кирил Спасов каза за БТА, че в много курорти по света превантивните дейности за защита на ивиците през зимата е обичайна практика. Временното струпване на пясък по никакъв начин не наврежда на морската флора и фауна, не засяга дъното на Черно море, не се замърсяват водите. На южния плаж в Несебър няма защитени територии, няма дюнни образувания. Достъпът до плажа и морето не е ограничен, посочи Спасов. Той информира, че за извършването на дейностите са уведомени всички отговорни институции. Принципът на работа е от определено разстояние от брега да се избутва пясък, който на по-късен етап ще бъде употребен отново.
Същото правим и напролет - уведомяваме, когато пясъкът се разстила и заглажда, добави Спасов. По думите му неблагоприятните метеорологични условия през зимата причиняват огромни щети, които имат не само финансово измерение, но водят до сериозна увреда на ивиците.
Спасов допълни, че се предприемат всички необходими мерки за запазване на пясъчната ивица, съгласно задълженията по концесионния договор.
/РУМ/