Тромавите процедури и незадоволителната инфраструктура са сред проблемите на бизнеса в Родопите, според предприемачите

Тромавите процедури и незадоволителната инфраструктура са сред проблемите на бизнеса в Родопите, според предприемачите

BOBSTH 14:40:01 28-10-2021
RM1438BO.015
Родопите - бизнес - проблеми

Тромавите процедури и незадоволителната инфраструктура са сред проблемите на бизнеса в Родопите, според предприемачите


Кърджали, 28 октомври /Валентина Стоева, БТА/
Тромави процедури, мудно развитие на проекти, политическата обстановка, на места незадоволителната инфраструктура. Това са част от спънките, пред които е изправен бизнесът в Родопите, стана ясно по време на организираната онлайн "Среща на бизнеса в Смолян и Кърджали". Събитието е част от платформата "Капитал Градове" на в. "Капитал".
Според Владимир Иванов от Кирково, собственик на "Лина 07", ориентирана почти изцяло към външния пазар фирма, важността на чуждия бизнес е да създава конкуренция, особено в малкия град. "Защото той ще създаде друга възможност за развитие и печалба на младите хора и аз като работодател ще трябва да подобря условията, да повиша възнагражденията, за да ги задържа.", коментира той. Според него проблемът с липсата на кадри е световен, не подминава България и тепърва ще се задълбочава. Кирковчанинът обаче е намерил формула: "Аз обръщам обратно комбинацията пари-отношение, като залагам на отношението към служителя, след което на възнаграждението и условията".
Иванов споделя също, че бизнесът в родния Кирково търпи големи загуби заради пандемията. Обяснява, че благодарение на граничния пункт при Маказа хотелите в региона са се увеличили от 1 на 20 след отварянето му, а поминъкът от земеделие се е преориентирал към туризъм и търговия с гръцките пенсионери.
Представител на бизнеса от Рудозем - Светослав Узунов, търговски директор на "Рубела Бюти", открои други три основни проблема не само пред бизнеса, но засягащи местното население - инфраструктура, екология и електроенергия. По думите му, пътищата в региона на козметичната фабрика на места са в изключително лошо състояние, с наличие на свлачища, което затруднява доставките и износа. Честата замърсеност на водата влияе не само на бизнеса, но и на здравето на местното население.
Той отбеляза, че бизнесът в региона среща разбиране от страна на местните власти, но подчерта, че бизнес и власти трябва да бъдат по-настоятелни и мотивирани в исканията си към държавата.

/РУМ/