В Русе деца ще учат за Ивановските скални църкви чрез ново музейно помагало

В Русе деца ще учат за Ивановските скални църкви чрез ново музейно помагало

BOBSTH 13:56:01 28-10-2021
IS1354BO.035
Русе - помагало - ученици

В Русе деца ще учат за Ивановските скални църкви чрез ново музейно помагало


Русе, 28 октомври /Мартин Пенев, БТА/
Русенският музей издаде помагало за ученици, посветено на личността и делото на Св. Йоаким и на светостта и значението на Ивановските скални църкви. Това съобщиха от културния институт.
Цветното издание съдържа информация и илюстративен материал, адаптирани съобразно възприятията на подрастващите.
Музейното повествование обхваща разказите за манастира "Св. архангел Михаил" - неговото създаване, социализиране и разрастване през годините, сведения за автентичните стенописи - образци на Палеологовия стил в изкуството на Балканите, както и факти около провъзгласяването на Търновската патриаршия и въздигането на първия български патриарх на Второто българско царство - Йоаким.
Помагалото съдържа много снимки, карти и схеми, които представят средновековното богатство на региона и разкриват елементи от културата, вярванията и начина на живот на хората през средните векове. Участниците ще се запознаят и със знака на ЮНЕСКО и важността на приобщаването на Ивановските скални църкви към световната организация.
Изданието е част от нов образователен модул в музейната програма "Русезнание". В часовете учениците ще реставрират съдове - реплики на оригинални артефакти от експозиционните витрини, ще редят пъзели с изображения на предмети и пейзажи от археологически обекти, ще работят с интерактивни табла, ще се преобличат в средновековни одежди, ще използват макети на станове. Това ще подпомогне процесите по изучаване на всекидневието, занаятите и йерархическата организация на градовете през 14 век.
Автор на изданието е уредника в Русенския музей Евгени Георгиев, а художник на илюстрациите е Милен Йорданов.
Помагалото и образователният модул са част от проекта "800 години Ивановски скални църкви: Ломският отшелник", който се осъществява от Русенския музей с финансовата подкрепа на община Русе и с благословението на Русенския митрополит Наум.

/ИС/