Пространството около музей "Къкринско ханче" е облагородено по инициатива на местните жители

Пространството около музей "Къкринско ханче" е облагородено по инициатива на местните жители

BOBSTH 10:50:01 26-10-2021
RM1048BO.007
Ловеч - Къкринско ханче - проект

Пространството около музей "Къкринско ханче" е облагородено по инициатива на местните жители


Ловеч, 26 октомври /Даниела Балабанова, БТА/
Пространството около музей "Къкринско ханче" е облагородено по инициатива на местните жители. "Музеят е не само паметник на културата и ценен исторически обект - той е сърцето и душата на нашето село, културен и социален център на населеното място", мотивират жителите на село Къкрина своята инициатива за освежаване на центъра на селището, съобщават от общинската администрация.
Това е станало чрез договор за финансиране на граждански инициативи от Сдружение "Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации". Реализираният проект в Къкрина "За Апостола - проект за облагородяване и обезопасяване на зоната около музей "Къкринско ханче" е за над 900 лева.
Освен че е създаден по-привлекателен облик, е повишено и нивото на пътна безопасност за посетители и жители на селото. За целта са поставени масивни саксии за засаждане на растения, които да изпълняват двойна функция: ограничителни колчета за автомобилите и приветливи цветни оазиси за радост на посетители и жители на Къкрина. Засадени са обилно цъфтящи медоносни растения. Поставени са кашпи по продължението на тротоарите на музея. Засадени са слънцелюбиви растения, като всяка саксия е с еднороден облик, за да се постигне атрактивно оформление на зоната. Почистването и поставяне на контейнерите е станало през август т.г., посочват още от Община Ловеч.
Други граждански инициативи, финансирани от Сдружение "Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации", са: екопътека "Змеева чешма" в село Лешница; "На раздумка и кафе в центъра на с. Радювене, община Ловеч", "Градинката - красивото лице на с. Брестово", "Да облагородим спортния терен в Умаревци", и "За село Горан и хората".
Всеки един от проектите е на стойност до 970,00 лева със срок на изпълнение 30 октомври.

/РУМ/