ЕС започва изпълнението на общ план за борба с рака

ЕС започва изпълнението на общ план за борба с рака

BOBSTH 15:22:31 14-10-2021
RI1520BO.003
Варна - онкология - конференция

ЕС започва изпълнението на общ план за борба с рака


Варна, 14 октомври /Мила Едрева, БТА/
ЕС започва изпълнението на общ План за борба с рака и България има уникалния шанс да го приложи в практиката, като и финансирането ще бъде осигурено от европейските инструменти, каза днес пред журналисти проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество. Той е сред участниците в Националната онкологична конференция МОРЕ 2021 /"Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти"/, която започва край Варна. 12-ото издание на форума, чиято основна цел е водещи специалисти да създават национални ръководства за клинична практика при различните видове рак, е посветено на карцинома на панкреаса. В рамките на форума са планирани и две дискусии, посветени на изработването на Национален раков план и на дигитализацията на здравеопазването и медицината.
България е в неравностойно положение по отношение на диагностиката и осигуряването на еднакъв достъп за всички до лечение на раковоболните пациенти, обясни Дудов. По думите му, ако Европейският план за борба с рака бъде приложен у нас, има шанс тези проблеми да бъдат преодолени.
Такава стъпка ще помогне у нас най-после да има истински скринингови програми, допълни проф. Галина Кирова, член на експертния съвет за Националния раков план. Тя сподели, че в ЕС единствено България и Гърция не реализират никакъв популационен скрининг дори за рака на гърдата, шийката на матката и дебелото черво, какъвто в други държави има още от 70-те години на миналия век.
В България има само четири-пет болници, които могат да диагностицират рака на панкреаса, според световните изисквания, допълни проф. Никола Владов, началник на клиника във Военномедицинска академия. По думите му в лекарственото лечение, особено следоперативното, също има сериозни проблеми.
Заболяването засяга 19-20 на 100 000 души, като диагностицирането му е трудно и едва около 20 на сто от пациентите могат да бъдат оперирани. Прогнозите обаче са, че към 2030 г. ракът на панкреаса като брой засегнати ще "излезе" на позиция след рака на белия дроб, посочи Владов. Според него, модерният начин на лечение изисква екипна работа и персонален подход, а не толкова велики хирурзи.

/РИ/