Повече от 3000 са заетите книги от библиомата на варненската библиотека "Пенчо Славейков"

Повече от 3000 са заетите книги от библиомата на варненската библиотека "Пенчо Славейков"

BOBSTH 15:10:31 14-10-2021
RM1508BO.047
Бургас - библиотека - конференция

Повече от 3000 са заетите книги от библиомата на варненската библиотека "Пенчо Славейков"


Бургас, 14 октомври /Галя Тенева, БТА/
Повече от 3000 са заетите книги от януари досега от библиомата на Регионалната библиотека /РБ/ "Пенчо Славейков" във Варна. За този период от устройството са се възползвали близо 500 потребители и са направени над 1400 заявки. Това каза главният библиотекар на РБ "Пенчо Славейков" Деница Чолакова по време на трийсет и първата Национална конференция на Българската библиотечно-информационна асоциация. Конференцията на тема: "Библиотеките -предизвикателства и трансформации в ковид среда" се проведе в Бургас.
Услугата и устройство "библиомат" дават възможност на всеки потребител да вземе заявени от него книги по всяко време на денонощието, през работните, почивните и празничните дни, без да влиза в библиотеката, обясни Чолакова. Тя заяви, че социалната дистанция и отстоянието, наложени заради ковид обстановката, са повлияли силно на концепцията за пълно самообслужване или т.нар. "библиотека без библиотекар".
Библиоматът е поставен до входа на основната сграда на библиотеката. Трийсет на сто от заявките са за книги, които физически се намират в отдалечените от сградата отдели. Така вместо да обикалят града, за да посетят трите сгради на библиотека, с "един клик", една заявка и от едно място читателят заема желаните книги, каза Чолакова.
Любопитна за нас се оказа и находчивостта на читателите ни. Библиотеката разполага със станции за самостоятелно връщане на заети библиотечни материали, разположени във фоайето на сградата, но дали притеснението от коронавируса или по други причини, библиоматът се използва и за връщане на книги. Читателите разменят вече прочетените с новозаявените книги в клетките, запазени за тях, добави Чолакова. Тя информира, че ръководството на библиотеката ще постави и втори библиомат във Варна, но на този етап върви проучване относно най-подходящото и удобно за потребителите място за поставяне на устройството.


/РУМ/