Общо 120 кандидати за депутати за изборите на 14 ноември са регистрирани в РИК в Кюстендил

Общо 120 кандидати за депутати за изборите на 14 ноември са регистрирани в РИК в Кюстендил

BOBSTH 14:41:31 14-10-2021
RM1439BO.038
Кюстендил - листи - избори

Общо 120 кандидати за депутати за изборите на 14 ноември са регистрирани в РИК в Кюстендил


Кюстендил, 14 октомври /Елица Иванова, БТА/
Общо 120 кандидати за депутати за изборите на 14 ноември са регистрирани в Районната избирателна комисия /РИК/ в Кюстендил, съобщиха от там. Те се борят за четири мандата. Най-възрастният кандидат е на 81 години, а най-младият - на 22 години.
Бившият вътрешен министър Христо Терзийски отново е водач на листата на ГЕРБ-СДС за 10 МИР-Кюстендил. Той беше начело и на предишните два вота. Без промяна са и следващите двама в подредбата - младият световен и европейски шампион по борба - 29-годишният дупничанин Даниел Александров и депутатът от 45-то НС Михаела Крумова от Кюстендил, юрист по професия, бивш председател на ОбС в Кюстендил.
Водач в листата на коалиция "БСП за България" е областният председател на партията Бойко Клечков, депутат от 46-то НС. На второ място е представител на коалиционният партньор АБВ - адвокат Анита Пешева-Пенева, от Кюстендил. Трети е Александър Анин, председател на Общинският съвет на БСП в Дупница. Бившият депутат д-р Иван Ибришимов и дългогодишният лидер на общинската структура на БСП в Дупница Станислав Павлов са си направили отвод при подреждането на партийната листа за предстоящия вот, въпреки номинациите им на общинската конференция. И през юли цялото ръководство на БСП в Дупница си направи отвод за участие в листата, в знак на протест, че д-р Иван Ибришимов не е водач от 10 МИР-Кюстендил.
Водач за трети път в листата на "Демократична България - Обединение" е Николай Табаков - артист на свободна практика, музикант и художник. Живее в Дупница, но има галерия в София. Табаков е организатор на местни протести в защита на Рила и Пирин. На второ място е младият предприемач Владислав Йорданов, следван от Ясен Немирников - журналист и юрист.
Георги Стамов - финансист, експерт по информационни технологии и цифрови трансформации е водач на листата за 10 МИР Кюстендил на "Продължаваме промяната".
Д-р Галина Таваличка отново е водач на листата на коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме!". Тя е кардиолог и лекар в COVID-отделението в болницата в Кюстендил и член на Комисията по здравеопазване в 46-то Народно събрание. Втора е педагожката Ани Вакъвчиева от Дупница, трети е Георги Райнов, инженер по образование, общински съветник в Дупница.
Главният секретар на партия "Има такъв народ" Виктория Василева води листата на партията в Кюстендил. Тя беше водач и на предишните парламентарни избори. Сега тя оглавява кандидатската листа и в Благоевград. Втора е Снежанка Траянска - областен координатор за Кюстендил.
Промени няма и при ДПС. Бивш заместник-министър на здравеопазването и заместник-областен управител на София област води листата на ДПС в Кюстендил. През 2005 - 2009 г. д-р Стоян Стоянов е заместник-областен управител на София-град от листата на ДПС. Името на д-р Стоянов беше замесено в т.нар. "докторско дело" през 2002 година, когато заедно с двама свои колеги от Бобов дол е обвинен, че е съставил фалшиво алиби на известен местен апаш, обвинен в обир на гръцко семейство край Дупница. По-късно д-р Стоянов беше оправдан. Трети в листата на ДПС за региона е Васимир Радулов. Той е председател на политическа партия Българска нова демокрация /БНД/ от 2 април 2011 г., до 1 август 2014 г.

/РУМ/