Читалище от Търговищко търси в конкурс "броенки", характерни за различни региони на страната

Читалище от Търговищко търси в конкурс "броенки", характерни за различни региони на страната

BOBSTH 12:00:31 14-10-2021
IS1159BO.033
Търговище - броенки - конкурс

Читалище от Търговищко търси в конкурс "броенки", характерни за различни региони на страната


Търговище, 14 октомври /Боряна Димитрова, БТА/
Читалище от Търговищко търси в конкурс "броенки", характерни за различните региони на страната. Виртуалното съревнование е по идея на Алиме Ахмедова, секретар на НЧ "Хр. Ботев - 1910" в село Голямо Соколово. Целта е да се издирят, съхранят и популяризират "броенки", използвани в игри от децата през годините и да се издадат в сборник.
За съревнованието няма възрастови ограничения. От изпратените досега 32 "броилки", както още биват наричани ритмичните и понякога закачливи детски стихчета, има на хора на различна възраст - от родителите на дете на 2 години до 51-годишни жени.
Ахмедова разказа, че конкурсът се провежда за втора година. През миналата той е бил на общинско ниво и в него са се включили 39 участници. Сега събирането на тестове продължава да края на месеца и интересът е значително по-голям. Освен хора от региона и страната, "броенки" има изпратени и от чужбина. Своя, известна й от детството, е изпратила Маргарита Стоянова - преподавател в българското училище "Хр. Ботев" - в град Торент, Испания. Тя споделя, че е разпространила регламента на конкурса и сред родителите на своите възпитаници.
Съгласно регламента, "броенките" се публикуват на фейсбук страницата на читалището. Според броя на харесванията, за всяка публикация ще се направи класиране и първите три, ще получат сборник , издаден след приключването на конкурса през 2020 г., награди и грамоти. На 2 ноември ще бъдат обявени отличените в съревнованието.
Няма да бъде прекъсната традицията за отпечатване на сборник. Идеята на Ахмедова е сега той да бъде с твърди корици, тъй като в него ще има текстове от различни части на България. Екземпляр от сборника ще бъде дарен на Регионалната библиотека "П. Стъпов" в Търговище.

/ИС/