Недостигът на кадри в ИТ сектора е близо 10 000 души, посочи експерт

Недостигът на кадри в ИТ сектора е близо 10 000 души, посочи експерт

BOBSTH 11:04:31 14-10-2021
IS1102BO.027
Варна - дни на кариерата

Недостигът на кадри в ИТ сектора е близо 10 000 души, посочи експерт


Варна, 14 октомври /Мила Едрева, БТА/
Недостигът на кадри в ИТ сектора е близо 10 000 души, каза днес за БТА във Варна Светлозар Петров, управител на Джобтайгър. По думите му, ако се вземат предвид и сферите на комуникациите и аутсорсинга, са необходими общо поне 30 000 специалисти.
Всички сектори в страната усещат проблема с кадрите, смята Петров. Вече се работи активно по внос на работна ръка от страни извън ЕС не само в туризма, но и за различни производства.
Работните заплати в ИТ сектора и аутсорсинга остават едни от най-високите в страната, заради недостига на специалисти, каза още Петров. По думите му тези сфери не са засегнати и толкова сериозно от повишението на тока, защото не са енергийно интензивни както производствените предприятия. Компаниите не задължават персонала да се ваксинира, допълни Петров. Причината е най-вече, че и без допълнителни изисквания, няма достатъчно кадри.
Във Варна днес Светлозар Петров бе сред участниците на 13-о издание на "Дни на кариерата", в които този път участват компании от сферата на ИТ, комуникациите и аутсорсинга. Форумът ще продължи на 21 октомври в Габрово. Ден по-рано всички студенти и млади хора, които имат желание да започнат работа или стаж в тези сфери, могат да се включат и във виртуална среща с потенциалните работодатели на платформата на Brazen Technologies.

/ИС/