Старинният храм "Св. Петка" във Видин днес отбелязва своя храмов празник

Старинният храм "Св. Петка" във Видин днес отбелязва своя храмов празник

BOBSTH 10:48:01 14-10-2021
RM1046BO.006
Видин - Св. Петка - храм

Старинният храм "Св. Петка" във Видин днес отбелязва своя храмов празник


Видин, 14 октомври /Ирена Данаилова, БТА/
Днес старинната църква "Св. Петка" във Видин отбелязва своя храмов празник, почитайки преподобна Параскева, наречена още Българска и бе отслужена тържествена литургия, съобщи за БТА отец Илия Симеонов от Видинската епархия. Храмът е сред най посещаваните от вярващите в дунавския град, защото там преди векове са съхранявани мощите на Св.Петка.
На 14 октомври православната църква отбелязва деня на преподобна Параскева, която е живяла в единадесети век. Води дълъг благочестив живот, в Йорданската пустиня, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целебна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация, разказа отец Илия. Цар Иван Асен II пренася мощите й в Търново, където се пазят до превземането му от турците през 1393 година. За да се съхранят светите мощи на Св. Петка, те са били пренесени във Видин, за да не ги поругаят неверниците, продължава разказа си отец Илия. Когато паднало и Видинското царство, мощите били пренесени в Сърбия, а след това в Румъния. Днес те се пазят в град Яш в църквата "Св. Три светители", допълва отец Илия.
Видинският храм "Св. Петка" е обявен за паметник на културата с местно значение през 1964 г. Според надписа над входната врата, църквата е изградена върху основите на средновековен храм през 1634 г. Друг надпис, който е бил запазен в началото на 20-и век, датира сторежа й през 1636 г. Църкавата, която е полувкопана в земята, е еднокорабна, с полуцилиндричен свод, поставен под двускатен покрив. В храма се съхраняват две особено ценни икони с обков, работени през 1823 г. и 1832 г. от прочутите видински златари. Интересно е и филигранното кандило във форма на кораб, подарено от видинския еснаф през 1872. Сред най-ценните икони е и тази на Св. Йоан Предтеча от 1897 г., подписана от дебърския майстор Дичо Зограф.
Днешният ден е наричан още Зимен Петковден и в бългaрcкитe народни вярвaния бeлeжи прeхoдa към зимaтa.

/РУМ/