В Плевен учени ще дискутират "Кризите като катарзис"

В Плевен учени ще дискутират "Кризите като катарзис"

BOBSTH 10:35:01 14-10-2021
IS1033BO.023
Плевен - кризите - научен форум - предстоящо

В Плевен учени ще дискутират "Кризите като катарзис"


Плевен, 14 октомври /Малин Решовски, БТА/
Научна конференция "Кризите като катарзис" организира Регионалният историческия музей /РИМ/ в Плевен, съвместно с Историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски", съобщиха за БТА от РИМ.
Научното събитие започва утре - 15 октомври, и ще продължи и в събота - 16 октомври. То включва дискусия за политически, социални и стопански кризи, за културните измерения на екстремните ситуации в историята и е с научен ръководител е чл.-кор.проф.д.и.н. Иван Илчев.
Кризисните ситуации са част от историческото развитие и понякога са в основата на човешкото усъвършенстване като водят до промени и прогрес, а форумът ще даде трибуна на млади и на утвърдени учени да изразят своите гледни точки, посочват организаторите.
Началото утре е от 14.00 ч. в хотел "Балкан", ще бъде дадено от директора на РИМ - Плевен д-р Володя Попов и от плевенския кмет Георг Спартански.
Първата част на конференцията ще разгледа кризите в античността, Средновековието и Възраждането под ръководството на проф. д. и. н. Христо Матанов, проф. д. и. н. Вера Бонева. Специална под тема е посветена на опазването на недвижимите археологически ценности. Посочени са теми като "Трудният път на християнството в района на Източна Балтика в контекста на Северните походи (XII - XIII в.)", "Католическата църква и Лутеровата "зараза" в началото на XVI в.", земетресението в София от 1858 година и други. Вторият ден форумът ще работи на територията на РИМ-Плевен.


/ИС/