Ковид отделението във видинската болница е пълно

Ковид отделението във видинската болница е пълно

BOBSTH 17:51:01 13-10-2021
RM1749BO.043
Видин - болни - COVID-19

Ковид отделението във видинската болница е пълно


Видин, 13 октомври /Ирена Данаилова, БТА/
Ковид отделението във видинската многопрофилна болница "Св. Петка" е пълно с пациенти. Това каза за БТА директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Към днешна дата настанените за лечение, които са с коронавирус, са 74. От тях 20 пациенти са в тежко състояние, допълни д-р Найденова. Над 70 процента от болните са развили пневмония.
Заболяването при по-голямата част от тях протича тежко, с прояви на дихателна недостатъчност, а често и с тежко развитие на заболяването. За съжаление има и починали, каза още д-р Ивета Найденова.
Сред пациентите, настанени в Ковид отделението, най-младият е на 28 години, а най-възрастният - на 81 години. От началото на октомври, уточни д-р Найденова, от ковид инфекцията във видинската болница са лекувани и три деца, като най-малкото е двумесечно бебе. За съжаление едно от децата, на 12 години, е починало в столицата, каза още директорът на здравното заведение.
Сред настанените за лечение в Ковид отделението преобладават неваксинираните, но има и единични случаи на ваксинирани. При ваксинираните заболяването протича по-леко и се оказва, че ваксинирането има огромно значение за развитието на заболяването като прогноза, каза още д-р Ивета Найденова. Тя уточни, че здравното заведение има готовност да разкрие допълнително още 10 легла за пациенти с коронавирус. Ако местата в даден момент се окажат недостатъчни, се обмисля вариант да се обособи отделна сграда. Д-р Найденова каза още, че МБАЛ "Св.Петка" има достатъчно сграден фонд, но не достигат лекари и медицински персонал.
По данни от Единния информационен портал към полунощ в област Видин новозаразените с COVID-19 са 80. Видинска област е сред областите в страната, попадащи в тъмночервената зона.

/РУМ/