Със спектакъла "Дом за овце и сънища" ще бъде открит в Бургас фестивалът "Ерата на водолея"

Със спектакъла "Дом за овце и сънища" ще бъде открит в Бургас фестивалът "Ерата на водолея"

BOBSTH 16:45:32 13-10-2021
RM1644BO.033
Бургас - спектакъл - откриване - предстоящо

Със спектакъла "Дом за овце и сънища" ще бъде открит в Бургас фестивалът "Ерата на водолея"


Бургас, 13 октомври /Галя Тенева, БТА/
Със спектакъла "Дом за овце и сънища", награден с "Икар" за музика, ще бъде открит в Бургас фестивалът "Ерата на водолея". Веднага след това журналистът Стефан Щерев ще представи филм по свой пърформанс. Арт прожекцията "Нонумент" ще е от 20.00 часа. В рамките на фестивала има включена и изложба на ирански епоси, предоставени от иранското посолство. Експозицията ще може да се разгледа само в деня на откриване на феста. Това каза на пресконференция в Бургас Петър Тодоров, организатор на фестивала.
Откриването ще е на 14 октомври от 19.00 часа в Дома на нефтохимика. По време на феста ще има дванайсет представления на четири сцени - Дома на нефтохимика, Културния център "Морско казино", Драматичния театър "Адриана Будевска" и Държавния Куклен театър в града.
Единайсетото издание на "Ерата на водолея" отново ще предложи на публиката новаторски театрални жанрове и известни артисти. В продължение на четири дни и при вход свободен ще могат да бъдат гледани и визуални, и танцови спектакли.
Дванайсет са театралните проекти, включени в тазгодишния фестивал. Част от представленията са: "Мюнхенхаузен - твоят личен треньор на фантазии" на гостуващия театър от Швеция "Стефан Бьорклунд"; "Хиджиката, самураят от севера" с режисьор Ани Василева; "КЪЛБО част три"; "Произведени за щастие"; "Стрелата на хераклит". Публиката ще има възможност да гледа спектаклите на свещи - "Танцови монолози с Коста Каракашян" и "WO MAN - Вариации" на Марион Дърова. За най-малките зрители ще има куклен спектакъл "Златната гъска".
Финал на фестивала ще дадат две представления - гостуващият Театър "Азарян" и Фондация "Ден Гри" със спектакъла "Шахнаме: Сказание за Зал", на 17 октомври, от 19.00 часа в Дома на нефтохимика. Тогава на сцената ще излезе екип от петнайсет души, които ще покажат нещо невиждано и интересно, каза Петър Тодоров.
"Ерата на Водолея" се финансира от Министерство на културата, Национален фонд "Култура", Драматичния театър "Адриана Будевска" и Държавния куклен театър в града.


/РУМ/