Доайенът на старозагорските журналисти отбеляза 80-ия си рожден ден с книга с 80 интервюта със знаменити съграждани

Доайенът на старозагорските журналисти отбеляза 80-ия си рожден ден с книга с 80 интервюта със знаменити съграждани

BOBSTH 10:24:01 26-09-2021
PP1022BO.005
Стара Загора - годишнина - книга

Доайенът на старозагорските журналисти отбеляза
80-ия си рожден ден с книга с 80 интервюта
със знаменити съграждани


Стара Загора, 26 септември /Румяна Лечева, БТА/
Книга, събрала интервюта с 80 знаменити старозагорци, представи на 80-ия си рожден ден доайенът на старозагорските журналисти Росица Ранчева. Внучка на православен свещеник, съпруга на известен спортист, тя доказва с живота и творчеството си, че духът израства, въпреки превратностите на времето. Печатното произведение има и електронен вариант, и е озаглавено от авторката "Стара Загора - град за обичане". Издава се благодарение на единствения й син Лазарин Ранчев.
Интервютата, представени на 639 стр., са правени през последните две десетилетия и са втори том; първият Росица Ранчева представи на 60-ия си рожден ден. По думите й, за всяко едно от тях тя се готви дълго, защото иска да остави ярък спомен за събеседниците си. "Това са хора с кауза и хоризонт пред себе си", изтъкна по време на премиерата Росица Ранчева. Сред тях са двама свещеници и шестият канонично избран архиерей на Старозагорската епархия - митрополит Киприан, учители и университетски преподаватели, архитекти, изследователи, поети и художници.
"Какъв безценен и автентично непоклатим дар за историографията на Старозагорския дух ни е завещала преданата старозагорка Росица Ранчева!", отбеляза в словото си Иван Матев, директор на Литературния музей в Стара Загора.
От пет години Росица Ранчева е отговорен редактор на единствения сайт за изкуство и култура, религия и образование в областния град. "Изпитвам голямо удоволствие и гордост, че работя с личност, която оставя своя собствена следа, при това - дълбока", заяви издателят на сайта, журналистката Уляна Кьосева.
Зам.-кметът Милена Желева връчи на Росица Ранчева почетния знак на Стара Загора в знак на признателност към забележителния й принос за съхраняване на нематериалното богатство на града.

/ПП/