Работата на твореца е бягство в света на красотата, смята художникът Антон Гошев

Работата на твореца е бягство в света на красотата, смята художникът Антон Гошев

BOBSTH 09:10:01 26-09-2021
PP0851BO.021 09:10
Благоевград - Антон Гошев - ретроспекция

Работата на твореца е бягство в света на красотата,
смята художникът Антон Гошев


Благоевград, 26 септември /Десислава Велкова, БТА/
Работата на художника е бягство в красотата, но за това бягство е необходима свобода. Така с няколко думи благоевградският художник Антон Гошев определя себе си като обобщение на досегашния си половинвековен живот. Роден през 1970 година в Благоевград, Антон Гошев открива желанието да твори с четка върху бялото платно още като дете. Учи в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград в паралелка с профил "Изобразително изкуство", след което следва в Югозападния университет "Неофит Рилски" същата специалност. През изминалите трийсет години негови картини са подреждани в самостоятелни изложби в Благоевград, Перник, Кюстендил, София, Пловдив, Севлиево, както и във френската столица Париж. Картини на Антон Гошев са участвали в конкурси и изложби в България, Северна Македония, Унгария, Турция, Русия и в други страни.
Творчеството на Антон Гошев се отличава с многозначителност, казва много, без да насочва към нещо конкретно. "Правя го подсъзнателно, така че самият зрител да доизгради картината. Грубо казано, ако рисувам дърво и то стане дърво, аз го развалям. Вече не е дърво, придавам му други значения. Получава се една по-многопластова живопис чисто технически, но и философски, естетически", разказа за БТА Антон Гошев.
В картините на художника се преплитат различни символи и значения. Често работи по няколко картини едновременно, рисува неща от реалния живот, пречупени през светогледа му. Споделя, че приема творбите си като свои деца, макар че когато гледа своите картини, понякога е с усещането, че са рисувани от друг. "От художник ставам зрител, чувствам, сякаш друг е рисувал моите работи, което е интересно и ме провокира", споделя художникът.
За своята 50-годишнина Антон Гошев подреди изложба в Благоевград, в която показа картини от 90-те години на миналия век до най-новите му творби. В тях се вижда как се променя художникът, различните периоди в творчеството му, различните провокации към самия него и към ценителите на изкуството. С прилики и разлики, картините събират творческото многообразие на Антон Гошев през последните три десетилетия. "Хубаво е художникът да е разпознаваем, имам няколко периода, които преливат един в друг, но в същото време съм бягал от рутината", допълни Гошев. Според него, откривайки своята ниша, художникът не бива да я следва неотлъчно. "Винаги искам да се провокирам, да бягам от рутината. Стилът е когато започнеш едно и също, аз бягам от това. Свободата е много важна, да се търсят различните неща, да се провокира, иначе става скучно", споделя вижданията си благоевградският творец.
В творчеството си Антон Гошев се стреми да е като необременено дете, което играе с боички върху платното. "Да не личи нарочното създаване, това винаги ми е било интересно и времето сякаш спира, докато работя в ателието. Слагаш един пласт върху други, и така неусетно минават часове. Мога да кажа, че съм щастлив човек и това е изкуството, да правя това, което ме вълнува, и работата да носи удоволствие", допълни той.
За ретроспективната си изложба разказва, че е като тангото - две стъпки напред, една назад. "Обичам да се връщам назад, мога да се върна да работя и неща, които съм правил преди четири-пет години. Хубаво е самият ти да си бъдеш извор, това ме провокира", казва още Антон Гошев.
В изложбата си показа картини, които имат особено значение за него. Най-старата творба е от началото на творческата му кариера и на нея е нарисувана майката на художника. Част от картините са отличени на конкурси, както и творба, започната от неговия син, когато е бил едва шестгодишен. "Тази картина е от 2004 година, дошъл е в ателието, дал съм му платно да рисува и ми е харесало. Творбата се казва "Разходка с динозавър" и я довърших в Париж. Това е единствената работа, която е в Благоевград, от изложбата ми в Париж и не бих се разделил никога с нея", споделя художникът.
Изложбата за 50-годишния си юбилей Антон Гошев определя както за публиката, така и за самия себе си. С картините проследява развитието, формообразуването, играта с цветовете. "През цялото време съм се стремял да не бягам от свободата си, това съм търсил", казва благоевградският творец.

/ПП/