Средствата в бюджета се генерират от гражданите и е нормално да се връщат при хората,смята Йорданка Фандъкова

Средствата в бюджета се генерират от гражданите и е нормално да се връщат при хората,смята Йорданка Фандъкова

BOBSTH 20:16:31 20-09-2021
RI2015BO.049
София - Йорданка Фандъкова - НСОРБ - среща

Средствата в бюджета се генерират от гражданите
и е нормално да се връщат при хората,
смята Йорданка Фандъкова


София, 20 септември /БТА/
Средствата и в държавния, и в общинските бюджети се генерират от гражданите, които плащат данъци и такси, и е нормално те да се връщат при хората под формата на услуги и реализирани проекти. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на панела "Финансова децентрализация в България" в рамките на Годишната среща на местните власти на Националното сдружение на общините в Република България, която се провежда в Албена, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Фандъкова е посочила, че от няколко години Столична община не е получавала изравнителна субсидия от държавата. От актуализирания бюджет сега София ще получи под четири процента от предвидените средства от изравнителната субсидия. Общият принос на софиянци към държавния бюджет е над девет млрд. лв. годишно, или 40 процента от данъчните приходи в държавата, от които в София се връщат едва седем процента, е посочила Фандъкова.
"По мое настояване и с подкрепата на КНСБ в предложенията за актуализация на държавния бюджет бяха заложени средства за подкрепа на автобусния транспорт, който е сред най-сериозно пострадалите от COVID-ограниченията. Градският транспорт във всички големи градове претърпя сериозни загуби, които трябва да бъдат компенсирани. Затова е много важен начинът, по който ще бъдат разпределени заложените в актуализацията 40 млн. лв. за подкрепа на автобусния транспорт. Нашето настояване е по-голяма част от тях да бъдат насочени към градските транспорти на общините", е казала Фандъкова. По думите й на фона на разговорите за зелената сделка и постигане на високи цели за намаляване на емисиите е необяснимо защо няма предвидени компенсации за електрическия транспорт - метро, трамваен и тролейбусен транспорт, който сега повторно понася щети от покачващите се цени на електрическата енергия.
Кметът на София е заявила, че правителството все още не е внесло в Европейската комисия Плана за възстановяване и развитие, по който се предвиждат инвестиции в България от над 12 млрд. лв. По думите й служебният вицепремиер по европейските средства е намалил парите - от предвидени пет процента в предходната версия, сега те са под три процента от всички средства за държавата. "Апелирам за солидарност и подкрепа на всички общини, за да има равнопоставеност, а не да се прави политика като се настройват едни общини срещу други. В момента големите градове са донор на държавния бюджет и този въпрос може да се разреши само с прилагане на принципите на децентрализацията", е отбелязала Фандъкова.

//ЕП
/РИ/