Електронно е преброено 15 процента от населението на област Ловеч

Електронно е преброено 15 процента от населението на област Ловеч

BOBSTH 17:23:01 20-09-2021
RI1721BO.022
Ловеч - електронно преброяване - трудности

Електронно е преброено 15 процента от населението на област Ловеч


Ловеч, 20 септември /Даниела Балабанова, БТА/
Електронно е преброено 15 процента от населението на област Ловеч, съобщи на пресконференция Цветозария Гатева, началник-отдел "Статистически изследвания" - Ловеч, към ТСБ Северозапад.
До днес електронно или с хартиени карти са преброени почти 18 286 души, малко над 7517 жилища и над 8327 домакинства, поясни Гатева.
По думите й най-големи трудности преброителите срещат в местата, където сградният фонд е пръснат в местности или е в планинската част - заради отдалечеността. "Най-вече затруднения имат в Априлци, Троян и Тетевен. Не всички населени места имат имена на улиците и дворните места не са номерирани", каза още Цветозария Гатева.
Тя добави, че в областта са наети 470 преброители, като близо 16 на сто са се отказали, заради усложнената епидемиологична обстановка. Затова и процесът по набиране на преброители продължава и в момента, особено там, където вече са използвани и резервите.
Срокът за електронното преброяване беше удължен до 30 септември, а процесът приключва окончателно на 3 октомври, припомни Гатева.
/РИ/