Без тържествена заря-проверка ще бъдат чествани 113 години от Независимостта във Велико Търново

Без тържествена заря-проверка ще бъдат чествани 113 години от Независимостта във Велико Търново

BOBSTH 17:20:32 20-09-2021
RI1719BO.021
Велико Търново - Независимост - мерки - програма - предстоящо

Без тържествена заря-проверка ще бъдат чествани 113 години от Независимостта във Велико Търново


Велико Търново, 20 септември /Марина Петрова, БТА/
Без тържествена заря-проверка ще бъдат чествани 113 години от обявяването на Независимостта във Велико Търново, заради противоепидемичните мерки, съобщиха от пресцентъра на общината.
Велико Търново отново ще бъде национален център на честването на 113-годишнината от Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година в Старата столица. По традиция почитането на едно от най-значимите в новата българска история събития ще се състои с поредица от събития и ритуали, организирани съобразно действащите противоепидемични мерки, се уточнява в съобщението.
Празничната програма започва със Света литургия, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в черквата "Свети Четиридесет мъченици". Началото на службата е в 7.30 ч. В двора на храма ще бъдат поднесени цветя на гроба на цар Калоян и на плочата на Независимостта и с прочитане на царския манифест на Фердинанд.
В 10.30 ч. на крепостта "Царевец" ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме. По традиция от Двореца ще прозвучи и празничното слово на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Отслужен ще бъде празничен благослов. На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя.
В 11.30 ч. от площад "Цар Асен I" пред Царевец до паметника "Майка България" ще премине дефилир на военни оркестри. Почетена ще бъде и паметта на бележитите българи, дали живота си за Освобождението, Съединението, Независимостта на България и войните за национално обединение, чийто символ е паметникът "Майка България".
Заради противоепидемичните мерки, тържествената заря-проверка тази година няма да се състои.
Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина", която ще бъде излъчена в 20.15 ч. и ще се наблюдава от площад "Цар Асен I".
В 21.00 ч. небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.
Организаторите от Община Велико Търново, НВУ "Васил Левски", Регионален исторически музей и Великотърновска Света митрополия уточняват, че през целия ден на 22 септември великотърновци и гостите на града могат да почетат Независимостта, поставяйки цветя, както на Пирамидата на Царевец, така и на паметниците на българските герои. Съпътстващо събитие е и "Детска анимация на National Geographic Kids", което ще се проведе в парк "Марно поле" от 11.00 до 18.00 ч. на 22 септември.
/РИ/