Първият Weekeнд Паzar ще се състои тази събота и неделя в София

Първият Weekeнд Паzar ще се състои тази събота и неделя в София

BOBSTH 17:10:01 20-09-2021
RI1708BO.018
култура - изкуство - проект

Първият Weekeнд Паzar ще се състои тази събота и неделя в София


София, 20 септември /Даниел Стоянов, БТА/
Съвременното българско изкуство и уличните артисти са сред акцентите на първият Weekeнд Паzar. Той ще се състои тази събота и неделя в София, 25-и и 26-ти септември, на емблематичния за софиянци Женски пазар, съобщават организаторите.
"Това е още един наш проект, който цели да покани с дългосрочно позициониране ключови ресторантьори, фермери, пивовари, търговци и артисти, производители на цветя, книжни издателства и други доказани бизнеси, които да привлекат разнообразна аудитория и да разкрият мултикултурния живот в региона на Женски пазар. Цяла есен, всеки уикенд, ще превръщаме най-стария и централен пазар в София в място за срещи, хапване, пийване, слушане на музика, пазаруване на всичко за дома и хубави разходки, казва Драгомир Димитров, изпълнителен директор на общинското дружество "Пазари Възраждане" ЕАД. Сигурен съм, продължава той, че подобно събитие ще привлече и онези столичани, които по принцип не пазаруват при нас и те ще преоткрият Женския пазар."
Част от участниците в пазара ще предлагат авторски картини на български художници. Българската традиционна кухня и продукти ще бъдат представени по нов начин под формата на стрийт меню, а шеф Антоан Верест ще приготвя тематично меню.
"Идеята ни е да организираме и осъвременим пазара, да привлечем повече и по-млада аудитория като съберем на едно място бизнеси от хранително-вкусовия и земеделския сектор, както и български марки, които са пример на пазара с добрите си практики, качествена услуга и иновации. По този начин създаваме една по-голяма общност от хора, която да развива пазарната култура у нас в посока успешните европейски практики. Обособяваме пазарна зона, която ще обхваща територията под галерия Сердика и няма нищо общо с пазарната площадка на Женски пазар. Входът ще бъде откъм ул. "Св. Св. Кирил и Методий", каза още Димитров.
/РИ/