В Плевен единственият център за деца с аутизъмв Северна България навърши три години

В Плевен единственият център за деца с аутизъмв Северна България навърши три години

BOBSTH 14:04:31 20-09-2021
PP1403BO.028
Плевен - аутизъм - център

В Плевен единственият център за деца с аутизъм
в Северна България навърши три години


Плевен, 20 септември /Елина Кюркчиева, БТА/
В Плевен единственият център за деца с аутизъм в Северна България днес навърши три години от създаването си.
По този повод Владислава Цолова, ръководител на Центъра по поведенческа и комплексна терапия "Аутизъм днес", посрещна гости, сред които областният управител Марио Тодоров, неговият заместник Иван Петков и директорът на Териториалното поделение на НОИ-Плевен Галина Станимирова.
Центърът в Плевен дава шанс на деца с аутизъм от града и региона да получат високотерапевтична грижа, каза пред БТА Владислава Цолова. Тя добави, че поведенческата терапия е единствената научнодоказана терапевтична програма в световен мащаб, която има стойност на лечение и подпомага адаптацията на децата с аутизъм в масово учебно заведение.
За изминалите три години в Плевен е оказана подкрепа на над 420 деца, а в момента услугите на специалистите се ползват от 42 деца.
Зам.-областният управител Иван Петков съобщи, че центърът в Плевен е включен в картата на социалните услуги в областта за периода 2022-2027 г. Това означава, че може да получи финансиране за издръжка с европейски средства.
В момента дейността на социалната услуга се издържа от дарения и такси на родители. "Очакваме общината да признае, че тази социална услуга съществува на територията на Плевен и с решение на Общинския съвет да бъде разкрита нова социална услуга в общността. Така ще има делегиран бюджет, който да гарантира един минимум за достоен живот на специалистите, но и за развитието на центъра, за неговата издръжка", обясни Цолова.
По думите й, на много малки стъпки, обществото става все по-приемащо спрямо децата с аутизъм. "На територията на сградата, където се намира центърът, вече работи детска Монтесори градина. Тя се посещава както от здрави деца, така и от деца от Центъра, които по този начин се адаптират към масовата среда", отбеляза още Владислава Цолова.
/ПП/