В Бургаския свободен университет се проведе конференция "Синя устойчивост за круизи и яхти в Бургас"

В Бургаския свободен университет се проведе конференция "Синя устойчивост за круизи и яхти в Бургас"

BOBSTH 12:12:01 17-09-2021
MM1210BO.020
Бургас - университет - конференция

В Бургаския свободен университет се проведе конференция "Синя устойчивост за круизи и яхти в Бургас"


Бургас, 17 септември /Галя Тенева, БТА/
В Бургаския свободен университет /БСУ/ се проведе конференция "Синя устойчивост за круизи и яхти в Бургас" по проекта "Устойчиво развитие в малки мащаби за круизите и яхтите в Черно море". Конференцията е част от кулминацията на събитията по повод 30-годишнината от създаването на БСУ, която се отбелязва днес.
В конференцията участваха Областният управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, директорът на "Пристанище-Бургас" Диян Димов, представители на "Морска администрация", "Летище - Бургас", БСУ, Югоизточния съюз на екскурзоводите, Свободния университет в Брюксел, Индустриален логистичен парк-Бургас и др.
По време на срещата бе направен преглед на състоянието на круизните пътувания в България и открита дискусия за потенциала за развитие на малки яхти и малки плавателни съдове.
Щастлива съм, че имам привелегията да ви приветствам като областен управител на област Бургас и като декан на Юридическия факултет в БСУ. Искам да поздравя колегите за иключителната активност и иновативност по този проект, каза проф. Нейкова. В приветственото си слово тя посочи, че: "няма по-добро място от Бургас, където да се реализира този проект".
Щастлива съм, че съм тук защото БСУ е традиция, в която съм част и аз и няколко поколения успешно реализирали се възпитаници, положили много усилия БСУ да се утвърди като лидер, като избор на модерния, сбоводно мислещ, иноватен, ефективен човек. Изборът на тези, за които средата, технологиите, материалната база, качеството на образование имат огромно значение. И всичко това благодарение на хората, които вярват в идеята, които стоят зад времето и носят в сръцето си Бургас и БСУ, работят неуморно с цената на личното си време, водени от смислената кауза, модерно обарзование, иноватевонст и работа по проекти, добави Нейкова.
По-късно днес е предвидена пресконференция на академичното ръководство на университета, а след това от 14,30 часа кръгла маса:"Новите десетилетия след столетието на свободните университети". Участници ще са ректори и основатели на първите недържавни висши училища в България, представители на Свободния университет на Брюксел.

/ММ/