Музикален проект събира оркестър и хор на една сцена в Хасково

Музикален проект събира оркестър и хор на една сцена в Хасково

BOBSTH 17:14:31 15-09-2021
MM1713BO.022
Хасково - хор и Симфониета - концерт

Музикален проект събира оркестър и хор на една сцена в Хасково


Хасково, 15 септември /Николай Грудев, БТА/
Музикален проект ще събере на една сцена оркестъра Симфониета - Враца и Представителен смесен хор "Родна песен" на една сцена в Хасково. Концертът на гостуващата и местната формации е утре в голямата зала на читалище "Заря 1858" в южния областен център, съобщи на пресконференция младият диригент на хора Мартин Антонов.
Слушателите ще имат възможност да чуят първо пълния вариант на Меса - Джон Левит, като това е първа интерпретация в България в оркестров и хоров вариант, поясни Антонов. Програмата ще продължи с "Песен на светилището" от Карл Дженкинс и холивудска филмова музика, допълни диригентът. По думите му проектът за партньорство между музикалните състави се е родил с идеята завръщането на сцената след провален сезон да бъде нещо както ново, така и познато за публиката.
Връзката със Симфониета - Враца на хасковския хор е, че нейният диригент доц. Христо Павлов е мой преподавател от Националната музикална академия, каза в отговор на въпрос Антонов. Клавирните партии в оркестрациите пък ще изпълни Зорница Гетова също от висшето музикално училище, която е подготвяла бъдещия диригент за кандидастването.

/ММ/