Старозагорската учителка по френски Яна Ковачева беше отличена с ордена "Академични палми"

Старозагорската учителка по френски Яна Ковачева беше отличена с ордена "Академични палми"

BOBSTH 15:53:31 15-09-2021
MM1552BO.012
Стара Загора - учител - награда

Старозагорската учителка по
френски Яна Ковачева беше отличена
с ордена "Академични палми"


Стара Загора, 15 септември /Румяна Лечева, БТА/
Старозагорската учителка по френски Яна Ковачева беше отличена с ордена "Академични палми". Орденът и връчи посланикът на Франция в България Нейно превъзходителство Флоранс Робин. Това стана на тържествена церемония в сградата на Общината. Яна Ковачева е отличена за дългогодишните си успехи в областта на преподаването и разпространението на френски език и франкофонска култура в България.
" Вие упражнявате Вашата професия вече 37 години с изключителна енергия и отдаденост. Аз съм изключително горда да Ви връча тази награда от името на министъра на образованието на Франция Вие сте кавалер на "Академичните палми ", каза по време на церемонията посланик Робин.
Орденът "Академичните палми" е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г.То води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно с ордена се награждават и личности с непедагогически професии, които имат заслуги към образователната система, културата и френския език.
Орденът "Академични палми" е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги.
На церемонията присъстваха "златният" преподавател по приложна математика и физика Теодосий Теодосиев, вицепрезидентът на "Алианс Франсез" Стара Загора Велизара Цонева и гости./ММ/